De voetbalkooi naast de Sint Petrus' Bandenkerk.
De voetbalkooi naast de Sint Petrus' Bandenkerk.

Cruyff Court en voetbalkooien zijn gesloten

Op de markt op het Diemerplein stonden gisteren alleen maar marktkooplieden die levensmiddelen verkopen.

DIEMEN Dit is het gevolg van maatregelen van de Veiligheidsregio Amsterdam, waar Diemen deel van uitmaakt. De maatregelen zijn op donderdag 26 maart ingegaan.

Op markten mogen alleen nog maar kramen staan waar levensmiddelen worden verkocht. Markten blijven daarmee een belangrijk onderdeel van de voedselvoorziening. Kramen waar non-food wordt verkocht zijn tijdelijk verdwenen van de markten, zodat meer ruimte ontstaat: de overige kramen staan verder uit elkaar en bezoekers kunnen daardoor meer afstand van elkaar nemen. Op de markt stonden gisteren daarom minder kramen dan normaal. De marktkooplieden hadden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Er was voldoende ruimte tussen de ondernemers en de bezoekers van de markt en tussen de bezoekers onderling. De standplaatshouders die planten en bloemen verkopen stonden op het plein voor het gemeentehuis.

Het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord en de grote en kleinere voetbalkooien, waaronder die naast de kerk Sint Petrus' Banden, zijn sinds vorige week donderdag gesloten. De Veiligheidsregio Amsterdam constateerde dat de Cruyff Courts en voetbalkooien tot medio vorige week een risico vormden voor verspreiding van het coronavirus. Er werd overdag door te veel jongeren gevoetbald op een klein oppervlak en 's avonds hingen er groepen op die plekken rond. Speeltuinen en publiek toegankelijke sportveldjes zonder omheining zijn vooralsnog wel open. Alle sportvelden in de regio zijn al sinds enkele weken gesloten vanwege de eerste serie maatregelen van het kabinet. Aanvankelijk werd er door inwoners van Diemen, onder wie veel jongeren, op de velden van SV Diemen gevoetbald. De gemeente heeft het sportpark De Diemen enkele weken geleden afgesloten, zodat dit niet meer mogelijk is. De gemeente heeft ook de fitnessapparatuur bij het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord en bij Meelbeskamp in Diemen-Zuid gesloten. Onder normale omstandigheden zijn dat plekken waar mensen werken aan hun conditie en kracht en daarmee hun gezondheid. Nu zijn het plekken die de gezondheid kunnen schaden, omdat de toestellen niet worden schoongehouden en omdat de plekken waar de toestellen staan een aantrekkingskracht hebben op meerdere mensen tegelijk, zodat de afstand van 1,5 meter tussen personen een probleem wordt. De politie en handhavers van de gemeente delen boetes uit als de regels niet nageleefd worden. Wie zich niet houdt aan de veilige afstand van 1,5 meter kan een forse boete krijgen, zoals het kabinet ook al aankondigde. Op plekken waar zorgen bestaan over aanhoudende drukte kan cameratoezicht worden ingesteld. Als het nodig is dan worden ook op die locaties aanvullende maatregelen genomen.

De marktkooplieden hadden voorzorgsmaatregelen genomen.