Politie en handhaving gaan optreden tegen overtreden regels corona

Vervolg van voorpagina

Burgemeester Boog: "Winkeliers hebben aanvullende maatregelen getroffen en mensen op straat lijken hun gedrag te verbeteren. Het kan en moet echter nog beter! Het is dus van belang scherp toe te zien op de nieuwe bepalingen. De komende dagen worden in alle veiligheidsregio’s in het land de besluiten uitgewerkt in noodverordeningen en worden locaties aangewezen. Op basis daarvan gaan politie en gemeentelijke handhavers optreden. Soms met een waarschuwing, soms met hoge boetes. Als er meer bekend is over de concrete uitwerking voor Diemen zullen we dat via verschillende kanalen publiceren. Als een ieder zich houdt aan de regelgeving is er niks aan de hand, maar we zullen er niet voor terugdeinzen om te handhaven daar waar het nodig is. Dit is in het belang van ons allen. Iedereen weet dat er beperkte capaciteit is bij de politie en handhaving, maar we doen wat we kunnen!"

Boog laat weten dat de impact van het en de maatregelen om het virus te bestrijden ook in Diemen steeds groter wordt. "Er zijn de afgelopen weken zeven mensen besmet geraakt met het coronavirus. Deze cijfers zeggen weinig. Doordat er maar beperkt getest kan worden, ligt het aantal mensen dat besmet is geraakt veel hoger. Ook zegt het niets over de gezondheid van de mensen zelf. Mensen kunnen bijvoorbeeld eerder besmet zijn geraakt, maar inmiddels weer beter zijn. Wat wel duidelijk is, is dat steeds meer mensen worden getroffen en dat landelijk het aantal doden fors is gestegen. We leven in deze verdrietige tijd mee met de nabestaanden en alle andere mensen die dierbaren verliezen."

"Inmiddels zien wij steeds meer zzp’ers en andere lokale ondernemers in de knel komen. Het kabinet heeft een steunpakket aangekondigd. Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor het uitvoeren van een deel van die maatregelen. Wij wachten nog op de verdere uitwerking hiervan door het Rijk. Zodra er meer bekend is maken we dat bekend op de website. Op dit moment krijgen we in Diemen al veel meldingen binnen van zelfstandigen, bijvoorbeeld om tijdelijk bijstand aan te vragen. De gemeente heeft de capaciteit uitgebreid om de aanvragen de komende tijd sneller af te handelen. Daarnaast kijken wij naar aanvullende maatregelen, zoals uitstel van belastingen voor ondernemers", aldus Boog.

De burgemeester gaat ook in op het afgelasten van alle bijeenkomsten en evenementen tot 1 juni. Dit betekent dat onder meer de activiteiten van Koningsdag, 5 mei, 75 jaar Vrijheid en het Loswal Festival niet doorgaan. Hij vindt het spijtig voor de organisatie en vrijwilligers die zich bezig hebben gehouden met de voorbereiding. De gemeente beraadt zich samen met het Comité Diemen 1940-1945 nog over de vraag op welke wijze de Dodenherdenking alsnog op een passende manier vorm kan krijgen.