Bruno werkt geconcentreerd.
Bruno werkt geconcentreerd.

Leerlingen basisonderwijs volgen thuis hun digitale lessen

Leerlingen van de basisscholen in Diemen volgen sinds vorige week digitaal les. De ervaringen zijn tot dusver positief.

DIEMEN Het kabinet maakte op zondag 15 maart bekend dat de scholen van maandag 16 maart tot maandag 6 april gesloten zijn. Een uitzondering geldt voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben. De overige kinderen volgen thuis les.

Monique Neijzen is lid van het bestuur van toezicht van basisschool De Nieuwe Kring. Haar zoon Bruno (9) zit in groep 6 van De Nieuwe Kring. "De leraren van De Nieuwe Kring zijn op zondag 15 maart meteen begonnen met het creƫren van een digitale omgeving voor de lessen. Wij hebben als bestuur en ouders veel respect voor hetgeen er is gedaan in drie dagen tijd. Leerlingen kunnen sinds 19 maart thuis lessen volgen. Zij krijgen opdrachten die zij op een bepaald moment dienen af te hebben. Ook kunnen zij via de digitale omgeving op bepaalde tijden vragen stellen aan de leraar en contact met elkaar onderhouden. Zij kunnen bijvoorbeeld chatten en filmpjes delen." Op bepaalde tijden zijn er groepsafpraken door middel van videobellen. Zij vertelt dat de leerlingen hun tijd grotendeels zelf kunnen indelen. "Mijn zoon is met bepaalde opdrachten eerder klaar dan met andere opdrachten. Hij heeft ook tijd om andere dingen te doen, zoals gamen of buitenspelen." Monique vertelt dat Bruno liever naar school zou gaan omdat hij dan contact heeft met zijn vriendjes.

Else (9) zit eveneens in groep 6 van De Nieuwe Kring. Haar moeder Laura Minderhoud vertelt dat Else elke dag om 10.00 uur begint. "Else maakt gebruik van mijn computer, dus als zij met haar schoolwerk bezig is, kan ik niet werken. De leerlingen overleggen elke ochtend met juf Marja en gaan vervolgens aan de slag. Ik vind het leuk om te zien hoe goed kinderen en leraren het doen! Om een voorbeeld te geven: meester Bart geeft elke dag vanuit een andere kamer vanuit zijn woning een opdracht. Recent las hij een dictee voor dat de kinderen moesten maken."

Thuis lessen volgen, gaat Else goed af. "Ik ben sneller klaar dan op school, want in de klas zitten veel kinderen er doorheen te tetteren. Maar ik zou liever naar school gaan, want daar zie ik mijn vriendinnen." Else (en veel van de andere leerlingen van de school) werden maandag aangenaam verrast door een video die door De Nieuwe Kring aan de leerlingen werd doorgestuurd. Het betrof een YouTube-filmpje waarin Matthijs de Ligt alle kinderen van De Nieuwe Kring veel succes wenste terwijl hij wc-rollen hooghield. De Ligt mag dan wel voor Juventus spelen, maar voor Else blijft hij een Ajacied, haar favoriete club.


Else is hard aan het werk.