Jelle Maasdam maakt het pinapparaat schoon
Jelle Maasdam maakt het pinapparaat schoon

Winkeliers nemen corona-maatregelen zeer serieus

De nieuwe maatregelen, die het kabinet maandag heeft afgekondigd, hebben grote gevolgen voor winkeliers en hun klanten.



DIEMEN De nieuwe regels van het kabinet hebben onder meer tot gevolg dat er in supermarkten en drogisterijen tien vierkante meter per klant beschikbaar moet zijn.

Kees Vlaanderen, eigenaar van Jumbo Diemen-Zuid in winkelcentrum De Kruidenhof in Diemen-Zuid, staat bij de ingang van zijn zaak en zorgt ervoor dat de regels worden nageleefd. "Ik kijk of er voldoende ruimte voor de klanten in de zaak is. Pas als dat het geval is, laat ik een nieuwe klant binnen. De klanten wachten buiten voor de zaak rustig totdat zij naar binnen mogen. In de rij houden zij ook 1,5 meter afstand van elkaar. Vrijwel alle klanten hebben grip voor de maatregelen. Personeel van de zaak is van klanten afgeschermd met een scherm."

Jelle Maasdam, eigenaar van Maasdam IJzerwaren in winkelccentrum Diemerplein, nam vorige week al ingrijpende maatregelen om ervoor te zorgen dat zijn klanten, zijn personeel, de klanten en hijzelf zo min mogelijk risico lopen om besmet te raken met het coronavirus. Klanten kunnen alleen nog maar in bepaalde delen van de zaak lopen. Een groot deel van de zaak is afgesloten met behulp van linten. "Wij accepteren nog wel cash geld, maar liever niet. Wij hebben het liefst dat klanten contactloos pinnen. Als een klant toch gebruik maakt van een pincode reinigen wij meteen daarna het pinapparaat. Veiligheid staat voor alles."

Bij Supermarkt Deen in winkelcentrum Diemerplein hadden klanten dinsdag aan het begin van de middag voldoende ruimte om hun boodschappen te doen. Het viel op dat klanten echt moeite deden om de afstand van 1,5 meter ten opzichte van een ander in acht te nemen. Medewerkers van de broodafdeling hadden de broodjes (in de meeste gevallen per twee) verpakt is plastic zakken. Dit komt de hygiëne ten goede. Bij de kassa zijn vakken gemarkeerd waardoor wachtende klanten voldoende afstand van elkaar houden. De caissières doen hun werk vanachter een scherm.

Gerard Sluijp van wijnhandel en slijterij Bien-Ici in winkelcentrum De Kruidenhof heeft voor de ingang van zijn zaak twee tafels geplaatst. Hierdoor is er een afstand van 1,5 meter gecreëerd tussen de klanten en hem. Sluijp: "De klanten mogen niet naar binnen. Zij geven hun bestelling buiten aan mij door. Vervolgens ga ik die in de zaak halen. Daarna overhandig ik de bestelling. Klanten kunnen met hun pinpas betalen en meteen daarna reinig ik het pinapparaat met desinfecterende alcohol. Ik houd overigens goed in de gaten dat klanten die wachten voldoende afstand van elkaar houden. Maar de mensen houden zich aan de regels."

In tegenstelling tot veel collega's heeft hij niet te klagen over de omzet. Nu de cafés dicht zijn kopen veel mensen drank en genieten er thuis van.

Klanten van winkels in Diemen houden zich aan de regels