Het Van Gememertplantsoen.
Het Van Gememertplantsoen.

Werkgroep roept op tot indienen bezwaarschriften tegen bomenkap

De werkgroep Spaar De Bomen verzet zich tegen het voornemen van de gemeente om in de omgeving van het station in het centrum een groot aantal bomen te kappen. De leden van de werkgroep roepen inwoners van Diemen op om een bezwaarschrift in te dienen tegen de verleende kapvergunning.

DIEMEN De werkgroep Spaar De Bomen bestaat uit vijf inwoners van het centrum van Diemen. Zij zijn het niet eens met het voornemen van de gemeente om in de omgeving van het NS-station in het centrum 183 bomen te kappen.

De werkgroep legt zich niet neer bij de weigering van de gemeente om samen met de leden nog eens te kijken of er enkele bomen gespaard kunnen worden. "Wij hebben intussen de Ombudsman Metropool Amsterdam ingeschakeld. Wij hebben hem onze kritiek voorgelegd over de gebrekkige communicatie van de gemeente. Het gaat om zowel de direct omwonenden van het NS-Station en het Van Gemertplantsoen en de bewoners van de Martin Luther Kinglaan, als bewoners van Diemen in het algemeen. De ombudsman gaat de gevolgde procedure bij het maken van het plan voor de ondertunneling kritisch bekijken en zal met de gemeente in gesprek gaan over deze kwestie", aldus de werkgroep.

Ivonne Tilman, bewoonster van de Tobias Asserlaan en lid van de werkgroep: "In het DiemerNieuws van 2 januari j.l. stond een mededeling van de gemeente om 210 bomen te kappen voor de ondertunneling van het spoor. Ik heb toen een oproep gedaan om hier protest tegen aan te tekenen en kreeg hierop heel veel reacties. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 januari j.l. sprak ik in en somde ik veel bezwaren op tegen dit voornemen. Hierbij waren veel medestanders en inwoners aanwezig, die duidelijk blijk gaven van hun ongerustheid en boosheid over deze plannen. Niet alleen bewoners protesteerden tegen het aangekondigde verdwijnen van zoveel bomen, waaronder veel mooie, oude en waardevolle exemplaren, onder andere in het Van Gemertplantsoen. Ook verschillende politieke partijen in de gemeenteraad drongen aan op herziening van de plannen. Vreemd genoeg waren veel raadsleden nauwelijks op de hoogte van de omvang van deze plannen, alsof de schade aan natuur en milieu een te verwaarlozen factor is. Wij zijn hierover zeer verbaasd, omdat het om zo’n belangrijk project en besluit gaat, met grote gevolgen voor onder andere de luchtkwaliteit, die nu al ronduit slecht is. Diemen hoort bij de vier gemeenten in Nederland met de slechtste luchtkwaliteit. Dit aspect bleek bij de besluitvorming niet aan de orde te zijn geweest. Groen Links, nota bene de grootste partij in de gemeenteraad, heeft in het hele proces geen enkele weerstand tegen dit plan geboden."

Er werd een werkgroep opgericht die uit vijf personen bestaat: Spaar De Bomen. "De werkgroep heeft alles in het werk gesteld om de gemeente ertoe te bewegen de plannen te herzien om zoveel mogelijk bomen te sparen. Op de eerste plaats de oude, waardevolle bomen in het Van Gemertplantsoen, ooit 'De parel van Diemen' genoemd. Wij hebben steeds benadrukt dat we niet tegen de ondertunneling van het spoor zijn. We begrijpen dat daarvoor bomen moeten worden gekapt, maar wij tekenen protest aan tegen het zinloos kappen van prachtige oude bomen, terwijl er alternatieven voorhanden zijn", aldus Tilman. De werkgroep geeft aan dat zij pogingen heeft gedaan om samen met de gemeente te onderzoeken of het ook anders kan, maar stelt dat zij geen kans kreeg om haar ideeën aan de gemeente voor te leggen. "Een van onze voorstellen is om grasvelden in de directe omgeving tijdelijk te gebruiken als ruimte voor de opslag van bouwmaterialen en werktuigen, parkeerplaatsen voor personeel en het plaatsen van units. Daardoor zouden er veel bomen op in het Van Gemertplantsoen gespaard kunnen blijven. Maar de gemeente hield de deur dicht."

Het gaat inmiddels over maximaal 183 bomen; zeventien bomen worden verplaatst.

De leden van de werkgroep zijn verbaasd over een interview met wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg in het DiemerNieuws van begin vorige maand. "Hij legde uit hoe belangrijk en waardevol een groene omgeving voor mensen is en hoe zorgvuldig de gemeente daarover waakt. En dat terwijl iedereen met eigen ogen kan zien wat de gemeente daaronder verstaat, onder andere bij de recente kaalslag aan de Hartveldseweg. Dat zou heel anders gekund hebben; daarover zijn alle bewoners van dit gebied het eens. De jonge boompjes die ter vervanging worden aangeplant staan in geen enkele verhouding tot de bomen die zijn verdwenen."

'We tekenen protest tegen het zinloos kappen van bomen'

Tilman: "Nu de kapvergunning is afgegeven zullen wij als groep, maar ook individueel bezwaarschriften indienen om alsnog te voorkomen dat we straks op een kale vlakte uitkijken. Iedere Diemenaar kan dit doen. Zij kunnen mail naar de gemeente sturen of een brief naar: gemeente Diemen, afdeling Bezwaar en Beroep Postbus 191 1110 AD Diemen Zaaknr. 20190589 kenmerk: D2020-02-007542."

Wethouder Lex Scholten: "Wij vinden het ook jammer als er bomen weg moeten voor werkzaamheden. Wanneer het werk klaar is zal de omgeving van het station opnieuw worden ingericht en zullen we minstens zoveel bomen terug planten. Op 4 maart hebben we de werkgroep uitgenodigd voor een gesprek. Op die uitnodiging zijn ze niet ingegaan. In juli 2017 is het bestemmingsplan voor de onderdoorgang en de tijdelijke maatregelen vastgesteld. In de twaalf maanden die daaraan voorafgingen zijn er twee inspraakrondes geweest. Die zijn in heel Diemen ruim bekend gemaakt. Ten behoeve van dat bestemmingsplan is een uitgebreid flora en fauna onderzoek uitgevoerd. De aanbevelingen uit dat onderzoek zijn overgenomen."

"Er worden maximaal 183 bomen gekapt, 57 voor de tunnelbak, 91 voor de tijdelijke weg en spoorovergang en 35 voor de bouwplaats. In het gehele gebied staan zeventien bomen die gezond genoeg zijn om te verplaatsen. Dat gaan we dan ook doen. De bouwplaats is zo klein mogelijk gehouden waardoor een deel van het van Gemertplantsoen behouden blijft. Gezien de omvang van het werk en omdat er constructies worden gemaakt die later op hun plek worden gezet is een andere locatie voor de bouwplaats onmogelijk. Op de website van de gemeente kan iedereen al deze informatie lezen."