Café 't Pandje en Stick-Up Indofood
Café 't Pandje en Stick-Up Indofood

Horeca vreest economische gevolgen van sluiting wegens corona

De horecazaken in Diemen zijn tot en met maandag 6 april gesloten. Een aantal horeca-onderneners vertelt over de situatie.

DIEMEN Het kabinet maakte zondag rond 17.30 uur bekend dat alle horecazaken die dag om 18.00 uur de deuren moesten sluiten. Ook de horecaondernemers in Diemen hadden een half uur de tijd om hun gasten te verzoeken om uiterlijk 18.00 uur de zaak te verlaten.

Het kabinet kondigde donderdagmiddag al eerdere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit had tot gevolg dat minder mensen de horecazaken in Diemen bezochten dan anders het geval was geweest. De horecaondernemers hadden verstrekkende maatregelen genomen om de hygiëne van hun personeel en gasten te waarborgen. De horecaondernemers in Diemen hebben begrip voor het besluit van de regering, maar vrezen de economische gevolgen.

Korte tijd

Angelo Stassen, eigenaar van Grand-Café Cheers op het Diemerpein, was net als al zijn collega's verrast over de korte tijd die er was tussen de aankondiging van het kabinet en het tijdstip waarop de horeca de deuren moest sluiten. "Er was hier een groep van veertien mensen binnen die net aan een verjaardagsdiner was begonnen. Wij hebben de deuren om 18.00 uur gesloten en een briefje opgehangen dat wij tot en met 6 april gesloten zijn. Natuurlijk heb ik begrip voor het besluit om de horeca te sluiten in verband met de volksgezondheid, maar voor ondernemers is het een economische ramp. Wij moeten onze vaste lasten gewoon betalen en ook het salaris van ons vaste personeel uitbetalen. De maatregelen die het kabinet maandag heeft genomen werken voor een korte tijd. Ik ben benieuwd wat de visie van het kabinet voor de lange termijn is en of de beloften die zijn gedaan kunnen worden waargemaakt. Wij zullen op korte termijn maaltijden gaan bezorgen. Dat zijn wij nu aan organiseren."

Heel moeilijk

Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pandje, heeft begrip voor het besluit van het kabinet. "Ik vond wel dat de tijd tussen de aankondiging van het kabinet en het tijdstip waarop wij moesten sluiten erg kort was. De horecaondernemers hebben het heel moeilijk. De maatregelen die het kabinet maandag heeft genomen zijn hard nodig. De horeca heeft echte hulp nodig, want anders redden heel veel bedrijven het niet. De horeca heeft een belangrijke sociale functie. Mensen van alle leeftijden ontmoeten elkaar in de horeca. Hoewel ook de klanten het besluit van het kabinet begrijpen, zullen zij hun uitjes naar de horeca missen."

Een deel van de ondernemers kan deels blijven draaien

Dennis Heide, eigenaar van Brasserie Drusius in winkelcentrum Diemerplein deelt de mening van Beijnes. "Ook voor ons betekent het sluiten van de zaak natuurlijk een economische klap. Het is echt belangrijk dat er iets wordt gedaan anders kunnen veel horecazaken hun deuren definitief sluiten."

Enorme klap

Peter Meijer van Le Bistro, het restaurant aan de Muiderstraatweg dat in december open ging: "Dit is een enorme klap. Niet alleen voor ons, maar voor alle horecabedrijven. Wij kregen steeds meer klanten binnen, die allemaal enthousiast waren. Onze klanten kunnen van dinsdag tot en met zondag tussen 16.00 en 21.00 uur maaltijden afhalen. Wij bezorgen ook aan huis."

Een aantal horecaondernemers heeft maatregelen genomen om ook in de tijd van de sluiting wegens de coronacrisis deels te kunnen blijven draaien. Klanten kunnen bij zaken als Judo, Stick-Up indofood, Het Wapen van Diemen, restaurant Le Bistro en Döner House maaltijden afhalen. Een aantal van deze bedrijven bezorgt ook maaltijden. Klanten kunnen de websites van de bedrijven bezoeken voor de details. Ristorante Ciao Sorella bezorgt maaltijden.