Toiletpapier was snel uitverkocht.
Toiletpapier was snel uitverkocht.

Het openbare leven ligt voor een groot deel stil

De maatregelen die zijn genomen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben grote gevolgen voor de inwoners en ondernemers van Diemen.

DIEMEN Het openbare leven in Diemen is voor een groot deel stil komen te liggen. De meeste mensen maken dit voor de eerste keer mee.

Nadat het kabinet donderdagmiddag maatregelen had aangekondigd begonnen veel inwoners van Diemen met hamsteren. Het was vooral vrijdag en zaterdag enorm druk in de winkelcentra. In de supermarkten werden veel artikelen ingeslagen. Het ging vooral om zaken als toiletpapier, houdbaar voedsel (in potten en blikken), zeep en schoonmaakmiddelen. Bepaalde artikelen zoals toiletpapier waren vrijdag al niet meer te krijgen. Zaterdag rond 14.00 uur was al het brood in Albert Heijn uitverkocht. "Ongelooflijk, dat mensen zoveel boodschappen inslaan. Dat is helemaal niet nodig. De artikelen worden echt wel aangevuld", aldus een klant van Albert Heijn zaterdag aan het begin van de middag.

Zondag aan het einde van de middag kondigde het kabinet opnieuw maatregelen aan die een grote impact op het leven van de mensen heeft. De horeca moest zondag om 18.00 uur de deuren sluiten en de scholen en kinderopvang zijn sinds afgelopen maandag voor drie weken gesloten. Hierbij is een uitzondering gemaakt voor kinderen van ouders met vitale beroepen.

Hans Ploeg is directeur bestuurder van Stichting Florente basisscholen. De stichting is onder meer verantwoordelijk voor een aantal basisscholen in Diemen. Het betreft Noorderbreedte, De Kersenboom, De Octopus, De Ark en Het Atelier. "Wij volgen de regels die door het kabinet zijn vastgesteld. Al onze schoolgebouwen zijn open voor ouders van kinderen met cruciale beroepen. Er zijn maandag en dinsdag wel kinderen op de scholen geweest, maar de aantallen vielen mee. Ik heb alle leerkrachten gevraagd om maandag en dinsdag naar school te komen, ook de leerkrachten die eigenlijk vrij waren. Hier is massaal gehoor aan gegeven en afgelopen maandag en dinsdag is er heel veel werk verzet waardoor er vanaf woensdag les op afstand wordt gegeven. We mogen allemaal trots zijn op de flexibiliteit en inzet van onze leerkrachten. Dat betekent dat de leerlingen de lessen thuis kunnen volgen", aldus Ploeg.

Huisartsen houden telefonisch spreekuur en tandartsen hebben de praktijk gesloten en behandelen alleen spoedgevallen. De apotheken hebben voorzorgsmaatregel genomen.

Burgemeester Erik Boog riep de inwoners en ondernemers van Diemen in een brief op om verantwoordelijkheid te nemen en de nieuwe maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te beperken te volgen. Een groot aantal mensen houdt zich aan de voorgeschreven maatregelen, maar er zijn ook mensen die zich er minder van aantrekken. Er lopen in Diemen veel mensen op straat die nauwelijks afstand van elkaar houden en veel kinderen spelen - soms in grote groepen - op de speelplaatsen.

Niet iedereen houdt zich aan de voorschriften van de regering

Een aantal mensen bezocht woensdag de weekmarkt op het Diemerplein. Er waren door de marktkooplieden diverse voorzorgsmaatregelen genomen. "Dit is inderdaad een heel vreemde periode. Ik denk dat wij hier over jaren nog over praten", aldus een bezoeker van de markt.