Sara de Vries.
Sara de Vries. Foto: Trudy Kroese

Inwoonster Diemen zet zich in voor permanent Holocaustmonument

Sara de Vries uit Diemen heeft het initiatief genomen om in Diemen een permanent Holocaustmonument te realiseren. Haar wens is dat het monument op het plein achter het gemeentehuis komt. De gemeente ondersteunt haar initiatief.

DIEMEN In januari werd op het plein achter het gemeentehuis het tijdelijk Holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld. Het monument kon een week lang worden bezichtigd. Veel mensen maakten gebruik van deze mogelijkheid. Tijdens de onthulling maakte burgemeester Erik Boog bekend dat er een maatschappelijk initiatief is om een permanent Holocaustmonument in Diemen te realiseren. De gemeente Diemen ondersteunt dit initiatief.

Sara de Vries hield vlak voor de onthulling van 'Levenslicht' een indrukwekkende toespraak. Zij vertelde dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ongeveer dertig Joden in Diemen woonden.

"Van deze doodgewone Diemense burgers behoorden vier personen tot mijn familie", vertelt De Vries. "Het hoofd van het gezin, Juda Reich uit Polen, was getrouwd met mijn achternichtje Hendrina Bouwman, die in Amsterdam was geboren. Juda was kleermaker van beroep en Hendrina was naaister in een atelier. Zij woonden vanaf 1937 in de Johan van Soesdijkstraat 27 in Diemen. Juda en Hendrina kregen twee kinderen: Luska en Beppie. In 1943 werd het gezin in Diemen van huis gehaald en moest noodgedwongen wonen in de Amsterdamse Jodenbuurt, dat toen een getto was. Op 26 mei 1943 kwam dit gezin aan in kamp Westerbork. Op 1 juni stonden hun namen op de transportlijst naar vernietigingskamp Sobibór in Polen. Dit transport, nummer 14, bestond uit 3.006 Joodse mannen, vrouwen en kinderen. Het gezin werd na aankomst onmiddellijk vergast. Juda en Hendrina werden respectievelijk 30 en 32 jaar. Luska en Beppie werden 5 en 1 jaar."

Zij toont een boek waarin de namen zijn vermeld van de 102.000 Nederlandse Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Er woonden voor de oorlog 140.000 Joden in Nederland. Wie het enorm dikke boek voor het eerst ziet is diep onder de indruk.

De Vries zet zich al jaren in voor een permanent Holocaustmonument in Diemen. In het verleden kreeg zij van het gemeentebestuur nul op het rekest. "Maar burgemeester Boog steunt ons initiatief. Ik vind dat het monument op het plein achter het gemeentehuis moet komen. Daar is ook het gemeentelijk monument. Ik vind het niet juist om een monument voor vermoorde Joden een aparte plek in Diemen te geven."

Sara de Vries wil dat het permanente Holocaustmonument echt deel gaat uitmaken van de Diemense gemeenschap. Het plan is om na de zomervakantie met een crowdfundactie te starten. "Daar willen wij veel partijen bij betrekken: onder meer de basisscholen in Diemen, winkeliersvereniging Diemerplein en de Rotary Club Diemen. Ik weet dat veel mensen in Diemen ook van mening zijn dat er een permanent Holocaustmonument in de gemeente moet komen."

'Monument moet op het plein achter het gemeentehuis komen'
Onthulling tijdelijk monument, voor slachtoffers van de Holocaust in januari.