Margret Westhoff en Margot Koeleman.
Margret Westhoff en Margot Koeleman.

Cliëntenraad Participatiewet is op zoek naar nieuwe leden

De Cliëntenraad Participatiewet is op zoek naar nieuwe leden. Margot Koeleman en Margret Westhoff vertellen over het werk van de raad.

DIEMEN De Cliëntenraad Participatiewet bestaat uit inwoners van Diemen die op het gebied van het sociaal minimumbeleid deskundig zijn. De raad vertegenwoordigt verschillende doelgroepen in de gemeente. Het gaat onder meer om mensen die een uitkering ontvangen en mensen die met armoede te maken hebben.

Koeleman is sinds 2015 lid van deze cliëntenraad. Zij is waarnemend secretaris. Westhoff is anderhalf jaar lid van de raad. Koeleman: "Onze cliëntenraad bewaakt de belangen van kwetsbare inwoners van Diemen en komt voor hen op. Wij geven gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente. Ook bij nieuw beleid van de gemeente wordt ons om advies gevraagd. Met het advies dat wij geven wordt meestal iets gedaan." Westhoff: "Het is belangrijk om erop te wijzen dat wij niet de rol van Ombudsman vertolken. Wij komen niet op voor individuele belangen van personen, maar als iemand ons benadert met een probleem dat meer mensen aangaat, kaarten wij dat bij de gemeente aan."
De twee geven aan dat het voor de Cliëntenraad Participatiewet niet altijd makkelijk is om de doelgroep te bereiken. Westhoff: "Maar onze voorzitter Kees Hoek geeft taalles aan statushouders. Hierdoor loopt hij tegen zaken aan die belangrijk zijn voor onze cliënten." Zij noemen een aantal concrete gevallen. Bij de Cliëntenraad Participatiewet zijn klachten binnengekomen over het feit dat voor het parkeren op invalidenparkeerplaatsen in Diemen moet worden betaald. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij de winkelcentra en bij de Brede HOED, waar onder meer huisartsen zijn gevestigd. De cliëntenraad heeft er bij de gemeente op gewezen dat invalidenparkeerplaatsen in naburige gemeenten als Amsterdam gratis zijn en hoopt dat dit in Diemen navolging krijgt.
De Cliëntenraad Participatiewet heeft tevens aandacht gevraagd voor de gemeentelijke website. Die is in de ogen van meerdere mensen niet duidelijk en overzichtelijk genoeg. Het is moeilijk om bepaalde zaken te vinden. Los van het advies van de cliëntenraad wordt de website overigens vernieuwd.

De cliëntenraad participatiewet bestaat uit vijf personen. De raad is op zoek naar versterking. Koeleman: "Wij zouden graag zien dat de raad uit minstens zeven personen bestaat. Wij zijn tevens op zoek naar een secretaris. Mensen die affiniteit met de doelgroep hebben kunnen zich aanmelden via onze website. Wij zijn ook op zoek naar jongeren." Meer informatie staat op www.cliëntenraaddiemen.nl.

De invalidenparkeerplaatsen bij de Brede HOED.