Bezoekers van de markt.
Bezoekers van de markt.

Coronavirus: gewoon naar winkelcentrum en de markt

Het coronavirus is het gesprek van de dag, maar er is geen sprake van paniek.

Vervolg van voorpagina

"Tegelijkertijd is het zo dat we als gemeente de ontwikkelingen scherp volgen en in nauw contact staan met de GGD, de Veiligheidsregio en het RIVM. In samenwerking komen er maatregelen als dat nodig is. Ik heb van nabij kunnen zien dat vele mensen keihard werken om ervoor te zorgen dat de situatie adequaat wordt aangepakt. Daar wil ik ze erg voor bedanken", zegt burgemeester Erik Boog.
"Voorlopig zal hun extra inzet nog hard nodig zijn. De berichtgeving over de besmettingen en de maatregelen ter bestrijding daarvan blijft zich dagelijks vernieuwen. Van het RIVM, de GGD, de gemeente en de Veiligheidsregio mogen inwoners van Diemen verwachten dat ze op de hoogte blijven worden gehouden als er ontwikkelingen zijn of nieuwe maatregelen nodig zijn. Ik roep mensen daarom op om de informatie actief te blijven volgen en de aanwijzingen van de professionals zo veel mogelijk op te volgen. Dat is in ieders belang."

Geruchtenstroom

Vlak nadat het nieuws bekend was geworden dat een vrouw uit Diemen besmet was met het coronavirus kwam de geruchtenstroom op gang. Vooral via sociale media werden verhalen verspreid. Zo zouden winkels in winkelcentrum Diemerplein gesloten zijn. Het bleek allemaal onzin. Hans Püttmann, voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein, riep inwoners van Diemen vrijdagmiddag op om te waken voor paniek. "Daar schiet niemand iets mee op. Het is belangrijk om je hygiëne goed te verzorgen, maar dat is altijd het geval."

Mondkapje

Het coronavirus is uiteraard nog steeds onderwerp van gesprek. Er zijn slechts enkele personen met een mondkapje gesignaleerd. Maar bezoekers van winkelcentrum Diemerplein en de wekelijkse markt gaan gewoon door met hun leven. Een rondgang door de supermarkten wijst uit dat sommige mensen iets meer boodschappen kopen dan anders, maar er wordt niet gehamsterd. Medewerksters van Etos in winkelcentrum Diemerplein vertellen dat er veel vraag is naar desïnfecterende zeep, gel en doekjes. Deze week waren ze even verkrijgbaar, maar ze zijn inmiddels uitverkocht.

'Het is belangrijk om je hygiëne goed te verzorgen'

Goed eten en rusten

André van Mourik en zijn vrouw staan elke week met hun groentekraam op de markt op het Diemerplein. Zij zijn inwoners van Diemen. "Ja, er wordt uiteraard gesproken over het coronavirus, maar ik heb niet de indruk dat mensen in paniek zijn. Ze doen gewoon hun boodschappen en lopen over de markt. Het is belangrijk om goed te eten en goed te rusten. Dus veel groente en fruit eten, maar moet je eigenlijk altijd doen."

Actuele informatie over het coronavirus in Nederland staat op de website van het RIVM:https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. Bellen kan dagelijks tussen 8.00 en 20.00 uur met 0800-1351.