Afbeelding
Foto:

Fergil Hesterman

IJszwemmer en docent economie, woont 26 jaar in Diemen.

Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen?
"Hoewel ik tijdens de World Cup de tweede plaats heb behaald viel het afgelopen seizoen enigszins tegen. Ik had aan het begin van het seizoen last van een enkelblessure en heb daardoor een minder seizoen gedraaid dan het seizoen ervoor."

Je bent in januari tijdens Kunst in Sport voor de derde keer Sportman van het Jaar geworden.
"Ik vind die prijs een eer. Ik had er niet op gerekend, want de andere kandidaten sporten ook op een hoog niveau."

Hoe vaak train je in de aanloop naar een seizoen en tijdens het seizoen?
"Ik train tien uur per week, zowel in het zwembad als buiten. Ik train bij zwemvereniging Het Y in het Noorderparkbad in Amsterdam-Noord. Buiten train ik in het water van De Diem."

Wat doe je voor werk?
"Ik ben docent economie. Ik geef twee dagen les op Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam en twee dagen per week op het Vechtstede College in Weesp. Op beide scholen geef ik les aan leerlingen van de derde en vierde klas van de havo en het atheneum. Ik was eerst accountant en zat toen de hele dag achter mijn computer. Dat beviel mij niet. Ik gaf al trainingen en dat vond ik leuk. Ik heb besloten om docent economie te worden omdat ik het leuk vind om te werken met leerlingen."

Heb je een favoriete plek in Diemen?
"De Diem, omdat je daar lekker kunt zwemmen."

Wat doe je over toen jaar?
"Ik ben niet iemand die ver vooruit kijkt. Maar over tien jaar doe ik nog wel aan sport, maar niet meer op het huidige niveau."