Matthijs Sikes-van den Berg en Angeline Kierkels.
Matthijs Sikes-van den Berg en Angeline Kierkels. Foto: Trudy Kroese

Blikken verpakkingen kunnen ook bij plastic en drankkartons

DIEMEN Ook blik kan nu worden gestort in containers voor plastic verpakkingen en drankenkartons. Om inwoners van Diemen hierop te attenderen, plakten wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg en Angeline Kierkels, algemeen directeur van grondstoffen- en energiebedrijf Meerlanden, donderdagmiddag de eerste sticker op een ondergrondse container. Het ging om een container die vlak bij supermarkt Deen staat.

Meerlanden gaat de ondergrondse containers voorzien van nieuwe stickers. Om de bewoner te helpen staan de meest voorkomende verpakkingen duidelijk afgebeeld op de stickers.

QR-code

Ook staat er een QR-code op de sticker die gescand kan worden met de mobiele telefoon. De bewoner kan dan checken wat er in een container mag en kan tevens een eventuele storing melden.

Eindeloos gerecycled

Allerlei soorten lege metalen verpakkingen als frisdrank- en soepblikjes, maar ook stalen siroopflessen en deodorantbussen mogen nu in de container bij plastic verpakkingen en drankkartons worden gedeponeerd. Metalen verpakkingen kunnen eindeloos gerecycled worden zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.

'De stickers helpen bewoner om het afval beter te scheiden'

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg: "Dit is de eerste actie uit het Afvalplan 2020 waarmee we met elkaar de hoeveelheid restafval in Diemen naar beneden kunnen krijgen. De gemeenteraad heeft in december vorig jaar het Afvalplan 2020 vastgesteld; in dat plan staan acties op het gebied van afvalinzameling die er onder andere voor moeten gaan zorgen dat bewoners meer mogelijkheden krijgen om hun afval beter te scheiden."

Kosten

"Door het makkelijker te maken om grondstoffen apart te houden, blijft er minder restafval over. Dat is beter voor het milieu en scheelt in de kosten. Het verwerken van grondstoffen is namelijk goedkoper dan het verbranden van restafval. En omdat grondstoffen schaars worden, is het belangrijk daar zorgvuldig mee om te gaan", aldus de wethouder.

Angeline Kierkels: "De nieuwe stickers helpen de bewoner om het afval beter te scheiden. Zo kunnen we zorgvuldiger recyclen naar schonere nieuwe grondstoffen. Tegelijkertijd blijft er door het goede scheiden minder restafval over. Samen werken we aan een duurzaam Diemen. Vandaag en morgen."

Ook inzameling aan huis

De volgende actie uit het Afvalplan 2020 richt zich op het aanbieden van voorzieningen aan huis voor bewoners van laagbouwwoningen voor de inzameling van groente-,fruit- en tuinafval en, en op verzoek, ook containers voor PBD (plastic, blik en drankenkartons) en oud papier.