Wethouder Sikkes-van den Berg.
Wethouder Sikkes-van den Berg.

Diemen streeft ernaar om het aantal bomen op het peil van 2011 te brengen

Veel inwoners van Diemen hebben het idee dat het aantal bomen in Diemen sterk afneemt. Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg weerlegt dit.

DIEMEN Matthijs Sikkes-van den Berg (GroenLinks) beheert in het college van B en W onder meer de portefeuille natuur, duurzaamheid en milieu. Hij is dus verantwoordelijk voor het openbaar groen.

Sikkes-van den Berg: "Wij vinden bomen en groen belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat een omgeving met bomen en struiken goed is voor de leefbaarheid: mensen voelen zich in een groene omgeving lichamelijk én geestelijk gezonder. Een groene, bomenrijke leefomgeving nodigt uit tot bewegen: wandelen, fietsen en spelen. In de zomer bieden bomen schaduw maar zorgen ze er ook voor de temperatuur van de omgeving daalt door de verdamping van eerder opgenomen water." Dat is met het oog op de klimaatverandering zeker ook een pluspunt. "Er komen meer en heftiger buien en het regenwater kan in een groene omgeving beter weglopen dan in een stenige omgeving. Een groene omgeving zorgt bovendien voor meer vogels, vlinders en andere dieren."

De gemeente heeft op dit moment 11.656 bomen in beheer. Daarbij zijn de bomen in bijvoorbeeld het PEN-Bos en het Diemerbos niet meegeteld, omdat die niet door de gemeente worden onderhouden. De bomen in park spoorzicht vallen hier wel onder. "Om ons bomenbestand gezond te houden, voeren we regelmatig onderhoud uit, meestal in het voorjaar of najaar. Komende periode gaan we ook door de hele gemeente heen dode bomen verwijderen. Dat doen we niet alleen met het oog op de veiligheid (omwaaien bij storm), maar ook omdat we op de plek van de dode boom een nieuwe boom kunnen planten. Boom eruit, boom erin! Op de plek van de dode boom planten we meteen een nieuwe boom. Vaak is dat dezelfde soort, soms een andere: als er bijvoorbeeld al twee keer dezelfde soort boom is doodgegaan op die plek."

De wethouder geeft aan dat er diverse redenen zijn om bomen te verplaatsen of te verwijderen: woningbouw, het ophogen van een wijk, de bouw van voorzieningen als een school of een sporthal en veiligheidsmaatregelen, zoals de aanleg van de onderdoorgang bij het spoor in het centrum van Diemen. Ook als bomen ziek zijn worden die gekapt. Sikkes-van den Berg: "Wij gaan altijd heel zorgvuldig te werk. Er wordt altijd eerst onderzoek naar de staat van de bomen gedaan en vervolgens een besluit genomen of een boom kan worden herplant of dat een boom definitief moet worden verwijderd. Het streven is altijd om zoveel mogelijk bomen na werkzaamheden in hetzelfde gebied te planten. Eventueel worden bomen tijdelijk opgeslagen in het bomendepot of worden bomen in een ander deel van Diemen herplant."

Een voorbeeld: de grote platanen op de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg. Een aantal van die bomen is herplant langs Mariënburg in de nieuwbouwwijk Plantage de Sniep. Daarmee krijgt een nieuwe straat meteen een heel ander uiterlijk. De gemeente speelt in op het verzakken van wijken. Bijvoorbeeld door bomen te planten op wat hogere delen, zodat deze niet geveld hoeven te worden tijdens de werkzaamheden voor een eerstvolgende ophoging. Een voorbeeld is het speelveld op de Martin Luther Kinglaan. Een punt van kritiek van veel inwoners van Diemen is dat oudere bomen in verband met werkzaamheden moeten verdwijnen en na afloop van het werk worden vervangen door jonge bomen. Het duurt vervolgens tientallen jaren voordat die bomen de uitstraling en sfeer brengen van hun voorgangers. "Jonge bomen hebben echter een grotere kans om goed aan slaan dan grote bomen."

De wethouder noemt verder dat de gemeente er hard aan werkt om het aantal bomen in Diemen op het peil van 2011 te brengen. "Er zijn de afgelopen jaren op diverse plekken in Diemen veel bomen geplant. Een voorbeeld is het Nelson Mandelapark. Het pad langs de Oosterringdijk wordt opgeknapt en daar worden binnenkort veel bomen geplant. Wegens de ondertunneling van het spoor worden er in het Van Gemertplantsoen en bij de Martin Luther Kinglaan bomen gekapt. Ik snap dat bewoners dat jammer vinden. Er komen zoveel mogelijk bomen terug en samen met bewoners maken we een plan om het Van Gemertplantsoen weer mooi in te richten."

Hij weet dat veel inwoners van Diemen betrokken zij bij het openbaar groen en met pijn in het hart zien dat er bomen verdwijnen. De gemeente organiseert dan ook - soms samen met andere partijen - initiatieven om de aandacht op bomen te vestigen. De gemeente doet elk jaar mee aan de Nationale Boomfeestdag. Het doel is om mensen, onder wie veel kinderen, meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Vorig jaar is tijdens de Boomfeestdag een begin gemaakt met de aanleg van een Tiny Forest in het groen achter de flats aan de Rode Kruislaan en dit jaar is het plan om met kinderen van De Octopus bomen te planten in de omgeving van de school.

'Er zijn de afgelopen jaren op diverse plekken veel bomen geplant'