Ellen van der Kaaij en haar assistenten Caroline van Wageningen en Astrid van Etten.
Ellen van der Kaaij en haar assistenten Caroline van Wageningen en Astrid van Etten. Foto: Steven Dijk.

Ellen van der Kaaij (64) stopt na bijna veertig jaar met haar werk als tandarts

Ellen van der Kaaij stopt met ingang van 1 maart als tandarts in Diemen-Noord. Zij gaat met pensioen.

DIEMEN Ellen van der Kaaij heeft bijna veertig jaar als tandarts in Diemen gewerkt. De afgelopen dertig jaar was zij met de Tandartspraktijk Diemen Noord aan de Oude Waelweg 74 gevestigd.

Van der Kaaij heeft de praktijk overgedragen aan tandarts Chris Ek. Hij is onlangs met zijn praktijk van Kruidenhof naar de Dalsteindreef 3001 op Our Campus in Diemen-Zuid verhuisd.

Van der Kaaij startte in 1981 als tandarts in Diemen. Zij werkte aanvankelijk in de groepspraktijk van de ATZ in Diemen-Zuid, eerst in een woonhuis in Tarwekamp, later in Kruidenhof 3. In 1990 verhuisde zij met haar man Steven Dijk (oud-wethouder) naar de Oude Waelweg in Diemen-Noord en begon zij een eigen praktijk in een deel van hun woning.

Juiste moment

Zij vindt het nu het juiste moment om met haar praktijk te stoppen. "Ik word dit jaar 65 en heb besloten om te stoppen omdat ik de kans kreeg om mijn praktijk over te dragen aan tandarts Chris Ek. Ik heb zo'n 1.200 patiënten die allemaal bij Chris Ek terecht kunnen. Dat vind ik prettig. Er zijn ook patiënten die elders een tandarts zoeken, bijvoorbeeld omdat zij niet meer in Diemen wonen."

Zij wijst erop dat het beroep van tandarts zwaar is. "Je zit soms in ongemakkelijke houdingen. Dat levert wel eens klachten op. Veel tandartsen krijgen na verloop van tijd last van hun nek."

Ellen van de Kaaij is 30 jaar in Diemen-Noord gevestigd

Veel plezier

Zij heeft haar werk altijd met veel plezier gedaan. "Het werk ligt mij goed. Ik vind het prettig om gedetailleerd te werken, en daar bestaat het werk van tandarts uit. Daarnaast vind ik het leuk om met mensen om te gaan. Ik heb ook een aantal patiënten in mijn praktijk die toen zij bij mij kwamen bang waren voor de tandarts. Het omgaan met patiënten met angst is een van mijn sterke punten. Dat geldt ook voor Chris Ek. Dat is een van de redenen dat ik het fijn vind dat mijn patiënten bij hem terecht kunnen."

Naast het verrichten van de halfjaarlijkse controles en het uitvoeren van behandelingen bij patiënten bestaat haar werk voor een deel ook uit het van verrichten van preventie. "De meeste preventie wordt gedaan door de mondhygiënist, maar als ik bijvoorbeeld merk dat een patiënt opeens veel meer gaatjes in het gebit heeft dan in het verleden stel ik wel vragen en geef uiteraard preventie."

Veranderd

Zij vertelt dat het vak van tandarts de laatste decennia is veranderd. "De technieken die tandartsen gebruiken veranderen steeds. Om een voorbeeld te geven: wij plaatsen tegenwoordig witte vullingen. Als tandarts moet je steeds cursussen volgen om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Ik heb die cursussen altijd heel leuk gevonden. Wel vond ik het jammer dat er tijdens cursussen weinig tijd was om met collega's te overleggen. Tandartsen worden met steeds meer regels en administratieve taken geconfronteerd. Die administratieve werkzaamheden zal ik niet missen."

Van der Kaaij heeft dertig jaar met haar praktijk in haar woning in Diemen-Noord gezeten. "Ik heb dat altijd als prettig ervaren. Het bood mij de ruimte om rond mijn werk ook zaken thuis te regelen, bijvoorbeeld voor onze zonen Nils en Tijmen. Als ik dat had gedaan kon ik soms in de avond weer zaken in de praktijk afmaken. Het gaf mij vrijheid. Wij hebben een praktijk aan huis nooit als een probleem voor onze privacy ervaren."

Zij kijkt uit naar haar pensioen. "Ik zal mij niet gaan vervelen. Steven en ik willen meer gaan reizen en musea bezoeken. Ook houd ik van lezen en koken", besluit Van der Kaaij.