Brigitte Holband en Janina Poppes.
Brigitte Holband en Janina Poppes.

'Tijdens de cursus heb ik gemerkt dat ik niet alleen sta'

Welzijnsinstelling MaDi Diemen begint op 25 maart weer met een cursus verliesverwerking. Voormalig cursist Brigitte Holband vertelt over haar ervaringen.

DIEMEN De cursus verliesverwerking is bedoeld voor inwoners van Diemen en Amsterdam-Zuidoost die iemand verloren hebben: een partner, kind, vriend of vriendin.

De cursus start op woensdag 25 maart en bestaat uit acht bijeenkomsten die steeds op woensdag van 13.30 tot 15.30 uur plaatsvinden in De Brede HOED in Diemen. De cursus wordt gegeven door maatschappelijk werksters Janina Poppes en Marthe Ackerman van MaDi Diemen.
Deelnemers leren tijdens de cursus om het verlies van een dierbare te erkennen en herkennen, wisselen ervaringen uit met andere cursusdeelnemers en leren hoe zij met de eigen situatie kunnen omgaan.

Veel geleerd

Brigitte Holband uit Amsterdam-Zuidoost was een van deelnemers aan de cursus die vorig jaar plaatsvond. De reden dat zij zich aanmeldde was de dood van haar zoon, een jaar geleden. "Er waren nog zes mensen die aan de cursus deelnamen. Ik heb er enorm veel aan de cursus gehad en ook veel geleerd. Tijdens de cursus heb ik gemerkt dat ik niet alleen sta. Ook andere mensen hebben dierbaren verloren. De gesprekken met de andere cursisten en de begeleiders hebben mij enorm geholpen."

Leren accepteren

"Tijdens de cursus heb ik het overlijden van mijn zoon leren accepteren. Ik dacht dat ik dat al had gedaan, maar dat was niet zo. Ik heb ook geleerd om de regie over mij leven weer terug te krijgen. Wij kregen huiswerk mee en daarin moest je aangeven wat je elke dag deed en hoe je je daarbij voelde. Ik was in die periode niet erg actief en bleef vooral thuis. Ik ben tijdens de cursus weer dingen gaan ondernemen. Ik heb bijvoorbeeld een museumjaarkaart gekocht en veel musea bezocht. Ik heb tijdens de cursus echt stappen gemaakt en geleerd om mijn toekomst te omarmen", aldus Brigitte.
De deelnemers aan de cursus delen hun ervaringen met elkaar. Brigitte: "Direct na een sterfgeval leven familieleden, vrienden en anderen intensief mee met de nabestaanden. Maar je merkt ook dat die aandacht enige tijd nadat de uitvaart is geweest afneemt. Dat is te begrijpen, want mensen hebben ook hun eigen leven. Maar het is wel iets waar je doorheen moet. Het is fijn om te horen dat andere cursisten dezelfde ervaringen hebben."

De deelnemers aan de cursus delen hun ervaringen met elkaar

Goede band

Maatschappelijk werksterJanina Poppes: "Wij merken dat cursisten soms denken dat zij al over het verlies van iemand heen zijn. Maar tijdens de cursus blijkt dat dit niet het geval is. Mijn collega Marthe en ik merken dat de deelnemers aan de cursus veel aan de groepsgesprekken hebben. Cursisten bouwen dikwijls een goede band met elkaar op en het komt voor dat deelnemers ook na afloop van de cursus nog contact met elkaar hebben."

Mensen die interesse hebben in de cursus verliesverwerking kunnen zich aanmelden door contact op te nemen met Janina Poppes, telefoonnummer: 020-3144700 of e-mail: j.poppes@madizo.nl of met Marhe Ackerman, telefoonnummer: 020-6000566, e-mail: m.ackerman@madizo.nl.




De Brede HOED.