Erik Boog: 'Regionale aanpak zware criminaliteit essentieel'

DIEMEN Burgemeester Erik Boog maakt werk van regionale samenwerking voor de bestrijding van zware, ondermijnende criminaliteit. Volgens hem is het essentieel dat die samenwerking wordt versterkt.

Boog: "Zware georganiseerde criminaliteit is vaak internationaal. Daarom is samenwerking op alle niveaus noodzakelijk. In de praktijk blijkt regionale samenwerking bij de bestrijding heel effectief. Ik ben daarom met mijn collega's in de regio Amsterdam-Amstelland aan de slag om die samenwerking te verbeteren."

Het college van B en W heeft onlangs voor Diemen het uitvoeringsprogramma integrale veiligheid voor 2020 vastgesteld. Daaruit blijkt dat steeds meer zaken regionaal worden opgepakt. Boog: "Wil je criminaliteit in je eigen gemeente effectief bestrijden, dan moet je over jouw gemeentegrenzen heen kijken. We moeten op alle niveaus veel beter en sneller informatie en signalen uitwisselen. Ons veiligheidsbeleid kunnen we nog beter afstemmen en versterken. En intensievere zorg voor risicogroepen kunnen we alleen leveren vanuit ons regionale actiecentrum."

Stringenter

Als voorbeeld geeft Boog de aanpak Scheerlicht in Diemen. "Deze aanpak is heel succesvol. Maar als het betekent dat criminelen Diemen uit gaan en net over de grens van Ouder-Amstel gewoon verder gaan, dan heeft de samenleving als geheel er weinig aan. Daarom is het van belang dat de hele regio stringenter gaat optreden. Wij delen onze ervaringen zodat iedereen daarvan kan leren. Een ander voorbeeld is de aanpak van mensenhandel. Zo'n aanpak vergt specifieke kennis en expertise die je alleen op regionaal niveau effectief kunt organiseren. Daar zijn we dan ook druk mee bezig."

Boog verwacht dat het kabinet in het voorjaar bekendmaakt dat er meer geld komt voor de aanpak van zware, ondermijnende criminaliteit. Boog: "Dat wordt ook hoog tijd. Er is nu nog veel te weinig geld en capaciteit beschikbaar. We blijven als burgemeesters daarom lobbyen voor meer gelden vanuit Den Haag en meer capaciteit bij de politie en het Openbaar Ministerie. Alleen zo kunnen we echt een vuist maken tegen deze vormen van criminaliteit."