Peter Prins, Rick Poelwijk en Janneke de Graaff.
Peter Prins, Rick Poelwijk en Janneke de Graaff.

Gemeenteraad organiseert ideeënmarkt voor Diemenaren

De gemeenteraad organiseert op 19 mei een ideeënmarkt in het gemeentehuis. Inwoners van Diemen kunnen hun kijk op zaken aandragen.

DIEMEN De Diemense Ideeënmarkt is een initiatief van de werkgroep Meervoudige Democratie van de gemeenteraad. Gemeenteraadsleden Peter Prins (Ouderenpartij Diemen), Janneke de Graaff (CDA) en Rick Poelwijk (D66) en Hans Nubé, griffier van de gemeenteraad van Diemen, vertellen over het initiatief.

De overige leden van de werkgroep zijn: burgemeester Erik Boog, Brigitte Wielage (VVD), Frank Geerts (PvdA), Rian van Rossum (GroenLinks), Leo Smits (Onafhankelijke Partij Diemen), Hans Prins (Ons Diemen) en Ilse Dronkert (adviseur Participatie). De werkgroep onderzoekt andere vormen om inwoners van Diemen te betrekken bij de politieke besluitvorming. Ook probeert de werkgroep manieren uit om als gemeenteraad directer in contact te komen met inwoners. De Diemense Ideeënmarkt is hieruit voortgekomen. Inwoners van Diemen kunnen bij de gemeente een idee inleveren en dat tijdens de Diemense Ideeënmarkt in het gemeentehuis presenteren. Zij kunnen dan proberen om een of meerdere fracties voor hun idee te interesseren. Als dat lukt kunnen ze het idee samen met raadsleden uitwerken. Fracties kunnen een motie of een amendement voor een idee indienen tijdens de raadsvergadering van juni.

Rick Poelwijk: "Een aantal leden van de werkgroep Meervoudige Democratie heeft vorig jaar een ideeënmarkt van de gemeente Zaanstad bezocht. Dat was erg leuk en het bleek dat daar goede ideeën uitkwamen. Wij hopen dat dit in Diemen ook het geval zal zijn."

Laagdrempelig

Janneke de Graaff: "De ideeënmarkt wordt een laagdrempelige bijeenkomst. Wij hopen met dit initiatief ook mensen te bereiken die anders niet of nauwelijks contact hebben met de lokale politiek in Diemen. Vaak zien wij dat mensen in een raadsvergaderingen aanwezig zijn om te reageren op een voorstel aan de gemeenteraad. De ideeënmarkt is duidelijk iets anders. Mensen kunnen met eigen initiatieven komen." Prins, die al lange tijd raadslid is, denkt dat er veel ideeën onder inwoners van Diemen leven. "Wij hopen dat mensen met haalbare en betaalbare ideeën komen, maar niet elk idee hoeft geld te kosten."

Hans Nubé legt de procedure uit. "Raadsfracties kunnen ideeën verwerken in moties of amendementen. Die gaan dan deel uitmaken van de vergaderingen over de kadernota. De informatieve vergadering over de kadernota vindt in juni plaats, de besluitvormende vergadering op 2 juli. Moties en amendementen die worden aangenomen zullen vervolgens deel uitmaken van de raadsvergaderingen over de begroting van 2021. Die vinden in november plaats."

Initiatief moet burgers in contact brengen met lokale politiek

Inwoners van Diemen die willen deelnemen aan de Diemense Ideeënmarkt kunnen de website www.diemen.nl bezoeken. Daar is ook een aanmeldingsformulier te vinden.