Schaatsles van de Diemer IJsclub op Jaap Edenbaan.
Schaatsles van de Diemer IJsclub op Jaap Edenbaan. Foto: Trudy Kroese

Diemer IJsclub trekt steeds meer jeugdleden voor schaatslessen

Het seizoen van de Diemer IJsclub duurt tot en met half maart. Lau Demmers en Jan Poster geven aan dat het goed gaat met de vereniging.

DIEMEN Lau Demmers is voorzitter van de Diemer IJsclub, Jan Poster coƶrdinator Jeugdschaatsen van de vereniging.

De Diemer IJsclub werd opgericht in 1887 en is de oudste vereniging van Diemen. Elke vrijdagmiddag en zaterdagochtend geven leden van de vereniging op de Jaap Edenbaan in Amsterdam schaatsles aan jeugdleden. Poster: "Wij geven momenteel schaatsles aan ongeveer 120 jeugdleden. Er komen steeds meer jeugdleden bij. Dat heeft te maken met de groei van Diemen en het feit dat een aantal schaatsverenigingen in de regio is gestopt met het schaatslessen voor de jeugd. Vroeger kwamen er veel kinderen uit Diemen-Zuid, later kwamen de meeste kinderen uit Diemen-Noord. Tegenwoordig komen er veel kinderen uit Plantage de Sniep bij ons schaatsen. Wij hopen dat er in de toekomst ook kinderen uit Holland Park naar ons toe komen." De Diemer IJsclub heeft zo'n 55 leden die meedoen met het licentieschaatsen. Tjalling Kramer uit Diemen leidt die afdeling van de vereniging. Van de 21 jeugdleiders die op vrijdag en zaterdag schaatsles aan de jeugd geven zijn er twaalf die aan licentieschaatsen doen. Het zijn leden die in het verleden schaatslessen volgden bij de Diemer IJsclub. Demmers en Poster zijn blij met de inzet van de leden. De vereniging kan ook vaak een beroep doen op ouders van de jeugdschaatsers. Een van de jeugdleiders heeft de kinderen onlangs geleerd hoe zij, bij natuurijs, een wak kunnen klimmen.

De winter van 2019-2020 is erg mild. Demmers, Poster en de overige leden van de Diemer IJsclub vinden schaatsen op het kunstijs van de Jaap Edenbaan leuk, maar niets gaat boven schaatsen op natuurijs. De Diemer IJsclub beschikt op De Sniep over een terrein dat kan worden ingericht als natuurijsbaan. Elk jaar aan het begin van de winter wordt het terrein onder water gezet. Schaatsliefhebbers hopen dan op stevige vorst. Die vorst laat het afweten. Maar wie weet? Koning Winter heeft vaker voor een enorme verrassing gezorgd. Twee jaar geleden ging het in de loop van februari hard vriezen. Op 1 maart 2018 ging de natuurijsbaan in Diemen open. En ondanks de harde wind genoten de schaatsliefhebbers enorm. Lau Demmers: "Het is voor de financiƫle positie van de vereniging belangrijk dat de ijsbaan opengaat. Wij vragen dan entree aan niet-leden. Dat levert ons dus inkomsten op. We hebben inderdaad nog geen vorst gehad, maar twee jaar geleden begon het eind februari flink te vriezen. Ik kan niet twee weken vooruit kijken, maar uiteraard hoop ik dat wij aan het einde van de winter de natuurijsbaan kunnen openen."



De natuurijsbaan op De Sniep.