Bomen

Vervolg van voorpagina

De gemeente geeft aan dat de omvang van het project Spooronderdoorgang zo groot is dat aan het vellen van bomen niet valt te ontkomen. "Pro Rail heeft een 'velaanvraag' ingediend voor 210 bomen gebaseerd op een oude telling. De afgelopen jaren zijn 23 bomen door ziekte of stormschade al verdwenen. Voor het project Spooronderdoorgang gaat het dus nog om 187 bomen."

Voordat de werkzaamheden van start gaan, wordt er in het Van Gemertplantsoen een bouwplaats ingericht. Hier wordt onder meer bouwmateriaal opgeslagen. Tijdens de inrichting van die bouwplaats wordt bekeken of een aantal bomen niet alsnog kan blijven staan.

Tijdens het onderzoek is tevens onderzocht hoe de staat van de bomen is die zullen worden gekapt. Zeventien bomen kunnen (tijdelijk) elders worden herplant. Voor de andere bomen geldt dit niet. De gemeente streeft ernaar om nadat de werkzaamheden voor de ondertunneling van het spoor zijn afgerond in hetzelfde gebied ('projectgebied') net zoveel bomen te herplanten als er zijn gekapt. "Maar als blijkt dat niet alle bomen een plek kunnen krijgen in het projectgebied dan worden de resterende bomen in de directe omgeving herplant."