Afbeelding
Foto: Boy Hazes

Theo Danes

Dichter, trad onlangs op tijdens Kunst in Sport Diemen, woont vier jaar in Diemen.


Vertel eens iets over het dichten?
"Veertien jaar geleden ben ik met dichten begonnen, samen met mijn oom Ivo de Wijs. Ik heb altijd aan tienkamp gedaan en ben begonnen als sportdichter. Ik schreef veel over de atletiek en de Olympische Spelen, maar later ook over heel andere onderwerpen dan sport."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als tekenaar van whiteboardfilmpjes. Daarin zie je mij handtekeningen maken op een bord, vaak om moeilijke zaken eenvoudig uit te leggen. Ik dicht, treed op, schrijf in opdracht en geef dichtworkshops op scholen. Daarnaast ben ik atletiektrainer bij AV'23 in de Watergraafsmeer."

Je hebt jaren aan tienkamp gedaan?
"Ja, de meerkamp heb ik op redelijk hoog niveau beoefend. Tijdens nationale kampioenschappen ben ik ooit derde geworden. Maar ik werd vooral vaak vierde en kreeg daardoor een beetje een cultstatus. Mijn sterkste onderdeel was het hoogspringen, mijn minste nummer het polsstokhoogspringen."

Wat zijn jouw hobby's?
"Dichten, sporten en ik ga graag naar het theater. Maar ik speel ook graag met onze zonen van drie jaar en bijna twee jaar."

Wat kan er beter in Diemen?
"Ik zou het prettig vinden als hier minder scooters en brommers rijden. Daar word ik soms een beetje gek van. Ik vind het belangrijk dat de luchtkwaliteit verbetert. We wonen hier al bij diverse snelwegen, dus ik hoop dat de biomassacentrale er niet komt. Verder denk ik dat het Diemer Festijn een dichter kan gebruiken."