Ko Out (links) en Loek Stomps.
Ko Out (links) en Loek Stomps.

Andere regels huurtoeslag

DIEMEN De regels voor het aanvragen van huurtoeslag zijn met ingang van 1 januari 2020 veranderd. Bestuursleden van de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB Loek Stomps (voorzitter) en Ko Out (penningmeester) geven uitleg.

Out: "Tot en met 31 december jongstleden kwam een alleenstaande in aanmerking voor huurtoeslag als hij/zij een bruto-inkomen had van maximaal 22.675 euro per jaar. Voor samenwonenden was dit bedrag 30.800 euro per jaar. Een alleenstaande mag maximum 30.846 euro aan eigen vermogen hebben, samenwonenden 61.692 euro. Die bedragen voor het eigen vermogen worden jaarlijks aan de inflatie aangepast. Iemand heeft alleen recht op huurtoeslag als de huur van de woning inclusief servicekosten maximaal 737 euro per maand bedraagt." Tot eind vorig jaar was de situatie zo dat als iemand maar 1 euro meer verdiende dan de genoemde bedragen het recht op huurtoeslag verviel. Out legt uit dat de inkomensgrenzen nu zijn opgeschoven Ook alleenstaanden die meer verdienen dan 22.675 euro per jaar en samenwonenden met een inkomen van meer dan 30.800 euro komen in aanmerking voor huurtoeslag. Het gaat om bedragen tot 31.000 euro per jaar voor alleenstaanden en 40.950 euro voor samenwonenden. Het bedrag aan huurtoeslag wordt met het oplopen van het eigen inkomen steeds lager.
Stomps geeft aan dat de afdeling Diemen van de PCOB zo'n 600 leden heeft. "Er wonen in Diemen ongeveer 4.500 inwoners van 65 jaar en ouder. Veel ouderen zijn geen lid van de PCOB. Ik weet zeker dat veel senioren die geen lid zijn van onze bond in aanmerking komen voor huurtoeslag. Leden van de PCOB kunnen gebruikmaken van onze belastinginvulservice en krijgen dan indien nodig hulp bij het aanvragen van huurtoeslag. Senioren die geen lid zijn, mogen vragen stellen maar het zou prettig zijn als zij ook lid worden van de PCOB." Voor meer informatie: pcob.nl en kies daar voor afdeling Diemen.