Paul Heskamp en Marianne Berkelaar.
Paul Heskamp en Marianne Berkelaar. Foto: Trudy Kroese

Paul Heskamp coördinator Informatieve Huisbezoeken

DIEMEN Paul Heskamp van Stichting Welzijn Diemen (SWD) is sinds begin dit jaar coördinator Informatieve Huisbezoeken. Hij is de opvolger van Marianne Berkelaar. Heskamp is bij veel inwoners van Diemen bekend als coördinator van Huis van de Buurt 't Kruidvat. Hij blijft die functie óók uitoefenen.

Inwoners van Diemen die 75, 80, 85 of 90 jaar worden ontvangen van wethouder Jeroen Klaasse van Welzijn een brief waarin hen de vraag wordt gesteld of zij het op prijs stellen als een vrijwilliger van de SWD langskomt voor een informatief huisbezoek. Zo'n 60% van de mensen gaat op de uitnodiging in. Elke jaar leggen vrijwilligers van SWD zo'n driehonderd huisbezoeken af.

Doel

Berkelaar, die naast haar rol als coördinator tot eind vorig jaar ook informatieve huisbezoeken heeft afgelegd, vertelt over het doel van die bezoeken. "De vrijwilligers wijzen de inwoners tijdens het informatieve huisbezoek op het aanbod van welzijn en zorg in Diemen. Er zijn bijvoorbeeld veel activiteiten in Huis van de Buurt 't Kruidvat, Het Noorderlicht en De Verbinding. Maar tijdens een huisbezoek komen ook andere zaken aan de orde. Bijvoorbeeld als mensen een bepaalde vorm van hulp nodig hebben of behoefte hebben aan meer sociale contacten. De vrijwilligers wijzen hen dan op de mogelijkheden die er zijn."
Stichting Welzijn Diemen beschikt momenteel over acht vrijwilligers die deze speciale bezoekjes brengen. Heskamp: "Wij hebben behoefte aan meer vrijwilligers voor deze bezoeken. Wij zijn op zoek naar mensen die de Nederlandse taal goed beheersen en affiniteit hebben met senioren. Zij kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar huisbezoek@welzijndiemen.nl."