De onthulling van 'Levenslicht'
De onthulling van 'Levenslicht' Foto: Trudy Kroese

Onthulling 'Levenslicht' tijdens indrukwekkende bijeenkomst

Het tijdelijk Holocaustmonument achter het gemeentehuis is tot en met vrijdagavond 31 januari van 16.00 tot 22.00 uur te bezichtigen.


DIEMEN Burgemeester Erik Boog en leden van de kinderraad van Diemen hebben vrijdagavond op het plein achter het gemeentehuis het tijdelijk Holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld. Het was een indrukwekkende en drukbezochte bijeenkomst.

De onthulling maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. In alle deelnemende gemeenten worden deze tijdelijke monumenten geplaatst. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Het was afgelopen maandag 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Boog wees op het belang om stil te blijven staan bij het lot van de mensen die werden afgevoerd en vermoord. Het ging hierbij met name om Joden, Roma en Sinti. De burgemeester vertelde ook dat er in Diemen een maatschappelijk initiatief is gestart om een permanent Holocaustgedenkteken in Diemen te realiseren. De gemeente Diemen ondersteunt dit initiatief. In Amsterdam wordt het Holocaust Namenmonument Nederland gebouwd. De gemeente Diemen heeft hieraan een financiële bijdrage geleverd door de namen van alle Diemense slachtoffers te ‘adopteren’.

Omfloerst

Diemenaar Jack Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, stelde onder meer de vraag hoe herhaling van de verschrikkingen die zich hebben afgespeeld kan worden voorkomen. "Op veel scholen wordt de Holocaust beperkt of omfloerst behandeld. Dat is een veeg teken. Een goede historische kennis is een voorwaarde voor een gezonde kijk op de toekomst. Wat dat betreft verdient op school de moderne geschiedenis van de Lage Landen meer aandacht dan andere historische tijdvakken, zoals de Gouden Eeuw of Middeleeuwen. Het is tevens belangrijk voor de toekomst van het herdenken dat de lessen uit de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging een vast examenonderwerp worden in het middelbaar onderwijs."

Nadat kinderburgemeester Emilie van Mens het gedicht De Tijd van Ilja Boersma had voorgelezen hield Sara de Vries van Comité Gedeporteerde Joden Diemen 1940-1945 een toespraak. Zij woont 56 jaar in Diemen en is na de Tweede Wereldoorlog geboren. Zij vertelde over het vreselijke lot van haar Joodse familie van wie veel mensen zijn afgevoerd en vermoord. De Vries vertelde dat er voor de Tweede Wereldoorlog ongeveer dertig Joden in Diemen woonden, onder wie vier familieleden van haar. Haar vier familieleden werden vermoord. Sara de Vries is de initiatiefneemster om tot een permanent Holocaustgedenkteken in Diemen te komen. Theatermaker Laura van Dolron sloot het programma af. Hans en Ruben Heimans uit Diemen speelden passende muziek.


Veel belangstelling voor onthulling monument



Jack Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité.