De gasleidingen worden vervangen.
De gasleidingen worden vervangen.

Derde fase Oost-West As: veel gevolgen voor verkeer

De werkzaamheden voor de derde fase van de Oost-West As starten in februari. Het werk heeft de nodige gevolgen voor het verkeer en het openbaar vervoer.

DIEMEN De derde fase van de Oost-West As betreft werkzaamheden aan de Hartveldseweg tussen het kruispunt bij de Diemerbrug en de ring A10. Tijdens een informatieavond vorige week in Schuilkerk De Hoop gaven ambtenaren van de gemeente en aannemer KWS informatie over de werkzaamheden.

Enige tijd geleden zijn de voorbereidende werkzaamheden op dit deel van de Oost-West As begonnen. Er zijn bomen gekapt en verplaatst en personeel van Liander is momenteel bezig met het vervangen van de gasleidingen.

Tijdelijke rijbaan

Tussen 10 en 16 februari wordt nabij de kruising Arent Krijtsstraat en Burgemeester Bickerstraat een tijdelijke rijbaan aangelegd voor verkeer in oostelijke richting (richting Plantage de Sniep), een zogenaamde bypass. De tijdelijke rijbaan wordt op 17 februari in gebruik genomen. Verkeer dat vanaf Plantage de Sniep komt kan vanaf die datum via de rotonde, de Prins Bernhardlaan, de Prinses Beatrixlaan, het Wilhelminaplantsoen en de Arent Krijtsstraat rijden. De Ouddiemerlaan blijft wel bereikbaar.

Geen tram

Een ingrijpende maatregel is dat lijn 19 van 25 februari tot en met 30 maart niet in Diemen rijdt. In die periode worden de tramrails, de bovenleiding en de rijbanen tussen de Diemerbrug en de Arent Krijtsstraat vervangen. Vorig jaar reed tram 19 ook enige tijd niet in Diemen vanwege de werkzaamheden voor de Oost-West As op de Muiderstraatweg en een klein deel van de Hartveldseweg.

Er komt een tijdelijke rijbaan op de Hartveldseweg

Pendelbussen

Lijn 19 rijdt van 25 februari tot en met 30 maart tot de halte op de Middenweg ter hoogte van de Brinkstraat. De tram keert vervolgens bij het spoor naast woonwijk Park de Meer en rijdt daarna weer terug naar station Sloterdijk.
Het GVB zet, net als vorig jaar tijdens de periode dat lijn 19 niet reed, pendelbussen in. De pendelbus die vanuit Amsterdam komt, zal via de bypass op de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg naar een tijdelijk eindpunt op De Sniep rijden.

Overstappen

De pendelbus die vanaf De Sniep komt, zal via de Prins Bernhardlaan, de Prinses Beatrixlaan, het Wilhelminaplantsoen en de Arent Krijtsstraat naar de Middenweg rijden. Bij de halte ter hoogte van de Brinkstraat kunnen de reizigers overstappen op tram 19.

De werkzaamheden tussen de Diemerbrug en de Arent Krijtsstraat zijn volgens de planning eind oktober gereed. Daarna start het werk aan het deel van de Oost-West As tussen de Arent Krijtsstraat en de ring A10.

Bewonersbrieven

De gemeente zal omwonenden tijdens de werkzaamheden via bewonersbrieven op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Dit heeft de gemeente ook gedaan tijdens het werk aan eerdere fases van de Oost-West As.