Rustig en droog, vanaf zondag zacht en wisselvallig

Het weer staat onder invloed van een langgerekt zeer krachtig hogedrukgebied. De luchtdruk liep maandag op tot 1048 hPa. De hoogste luchtdruk in januari sinds 1932. Het hoog strekt zich uit vanaf de oceaan tot boven Oost-Europa. Vanaf zondag verliest het hoog aan invloed. Met een zuidwestelijke stroming komt dan weer de aanvoer van zachte oceaanlucht op gang.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het licht (tot -3°C). In de middag oplopend tot 5°C. Er is kans op mist of lage bewolking. De zon kan er overdag doorheen breken. Het kan ook hardnekkig zijn bij een zwakke zuidenwind. Zaterdag is het bewolkt. Bij een naar zuidwest draaiende wind loopt de temperatuur op tot circa 8°C. Zondag trekt de wind aan tot krachtig. Er volgen perioden met regen. De nachtvorst verdwijnt. Zondag loopt de temperatuur op tot circa 10°C.

Trend na het weekeinde

Oceaandepressies stuwen (zeer) zachte lucht naar het Noordzeegebied met een maximum van circa 11°C. Er is nog geen uitzicht op winters weer. De kans op neerslag is elke dag rond 70%. Vooral in de eerste helft van de volgende week waait het soms stevig uit het zuidwesten.

Weetje

Al zijn daar nu nog steeds geen aanwijzingen voor, maar er zijn voorbeelden dat de winter pas in februari op gang komt. Een extreem voorbeeld is februari 1956, toen na lang zacht weer februari zelfs de koudste wintermaand van de 20ste eeuw werd. Recenter volgde in februari 2012 een late koudegolf, en ook eind februari/begin maart 2018 kon er geschaatst worden.