Spoedpunten woningen

Vervolg van voorpagina

Het gaat om wachtpunten (inschrijfduur), zoekpunten (de mate waarin iemand actief zoekt naar een woning) en spoedpunten. Spoedpunten worden toegekend bij: gescheiden mensen met kinderen, inwonende gezinnen en problematisch thuiswonende jongeren. Aan de hand van wacht-, zoek- en spoedpunten wordt de plek op de ranglijst bepaald.

Hardst nodig

Wethouder Laurens Ivens van Amsterdam (voorzitter van het bestuurlijk overleg woonruimteverdeling van de regio): "Het is mooi dat we met 29 partijen tot dit voorstel voor de verdeling van de sociale huurwoningen zijn gekomen. En dat ook inwoners konden meebeslissen over de groepen mensen die een extra steun in de rug zouden moeten krijgen. Woningen zijn schaars en zo zorgen we er voor dat de sociale huurwoningen terecht komen bij de mensen die de woning het hardst nodig hebben."
Wethouder Lex Scholten: "We zijn eind 2017 gestart met deze ingewikkelde operatie. Ik ben blij dat er nu een goed voorstel ligt. De verdeling wordt nu iets rechtvaardiger, maar de schaarste lossen we alleen maar op door meer bij te bouwen." De gemeenten en corporaties werken sinds 2018 samen aan deze nieuwe toewijzingsregels. In 2019 zijn inwoners betrokken via een regionale enquête, lokale discussieavonden en focusbijeenkomsten voor jongeren en overige huurders. Bewoners is onder meer gevraagd welke woningzoekenden voorrang moeten krijgen. De drie meest genoemde omstandigheden (gescheiden met kinderen, inwonende gezinnen en thuiswonende jongeren) zijn één-op-één overgenomen.


Criminaliteit

Boog: "Ook is er over een langere periode een forse daling te zien bij het aantal straatroven. Zo hadden we in 2009 nog 52 straatroven tegen 28 vorig jaar. Maar het voorkomen van straatroven blijft absoluut een speerpunt.” Hij geeft aan dat gemeente en politie goed kijken naar de ontwikkelingen in criminaliteit: "We moeten scherp zijn op verschuivingen en onze aanpak daarop blijven aanpassen. Daar helpen deze cijfers goed bij. Daarnaast blijven wij als burgemeesters bij de landelijke politiek aandringen op meer politiecapaciteit. Wil je bij het aantal delicten een verdere daling bereiken, dan is er gewoon meer inzet nodig."