Björn van der Doelen gaf optreden.
Björn van der Doelen gaf optreden. Foto: Trudy Kroese

KIS: een aantrekkelijke combinatie van kunst en sport

In Theater de Omval is zondagavond de gala-avond van het festival Kunst in Sport (KIS) Diemen gehouden. Er kwamen veel belangstellenden op af. Tijdens KIS zijn ook de winnaars van de Kunstprijs van Diemen 2019 en de winnaars van de sportprijzen van Diemen 2019 bekendgemaakt. Het was de zesde keer dat Kunst in Sport werd gehouden. Steven Dijk presenteerde de avond.

DIEMEN Tijdens Kunst in Sport (KIS) werd opnieuw duidelijk dat kunst en sport meer raakvlakken hebben dan mensen op het eerste gezicht denken.

De organisatie van KIS bestond uit Joke Bouma, Steven Dijk (voorzitter van Kunstzin Diemen), Cor Verschut (van Art-de-Cor, verantwoordelijk voor de kunst in Theater de Omval), Mark Grijsbach (Sportboek.nl/Nico Scheepmakerbeker) en Michiel Hatenboer van Theater de Omval. Zij zijn erin geslaagd om een aantrekkelijk en gevarieerd programma samen te stellen.

Singer-songwriter Björn van der Doelen beet het spits af. De voormalige voetballer van onder meer PSV begon op zijn 19de met gitaarspelen. Toen hij 24 was ging hij in bandjes spelen. Hij stopte op zijn 29ste als profvoetballer en ging daarna voor de muziek. Van der Doelen gaf zondagavond een kort solo-optreden en vertelde over zijn voetballoopbaan en zijn passie voor muziek. Ook las hij enkele door hemzelf geschreven verhalen voor. Die maakten duidelijk dat hij op een eigenzinnige manier in het leven staat. De liefde en muziek spelen een hoofdrol in zijn leven.
Steven Dijk interviewde daarna ex-topzwemster Enith Brigitha. Zij werkt als zweminstructeur in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Brigitha beschikt over een prachtige erelijst. De meeste sportliefhebbers herinneren zich de twee bronzen medailles die zij op de 100 meter en 200 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen in 1976 in het Canadese Montreal behaalde. Dat hadden een gouden en zilveren medaille moeten zijn. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag de zilveren medaille. De Amerikaanse Shirley Babashoff behaalde zilver op de 200 meter vrije slag. Later is vast komen te staan dat de beide medaillewinnaars uit de DDR jarenlang doping hebben gebruikt en eigenlijk gediskwalificeerd hadden moeten worden. Enith Brigitha heeft dus recht op een gouden en zilveren medaille, Shirley Babashoff op een gouden plak. Brigitha vertelde dat veel zwemmers en zwemsters in die periode onrecht is aangedaan, maar de sympathieke zwemdocent is zeker niet verbitterd. Zij geeft vol passie zwemles in Diemen.
De Diemense dichter Theo Danes trad eveneens op. Hij las een aantal korte gedichten voor die sport als onderwerp hebben. Ook speelde hij een interactief spel met het publiek. De succesvolle tienkamper/atletiektrainer maakte duidelijk dat hij veel gevoel heeft voor humor. Jur 'Jurskee' Bouterse gaf een indrukwekkende demonstratie breakdance. Daarna vertelde hij - aanvankelijk buiten adem - aan Steven Dijk over de kunstvorm, die bijna zeker vanaf 2024 een Olympische sport wordt.

Tijdens KIS werden ook de winnaars van Kunstprijs van Diemen 2019 en de sportprijzen van het jaar 2019 bekendgemaakt. De Kunstprijs van Diemen werd georganiseerd door Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldende kunstenaars, en had als thema 'Kruip in de huid van Rembrandt'. De jury van de Kunstprijs van Diemen bestond uit wethouder Jeroen Klaasse (onder meer van Cultuur en Sport) en de kunstenaars Cynthia Röge en Luc Houweling uit Diemen. De eerste prijs ging naar Wies Bos. Haar schetsboek is helemaal in de geest van Rembrandt die wandelend door Diemen tekeningen maakte. De tweede prijs was voor Denise Payne, die haar katten in de stijl van Rembrandt heeft geportretteerd. Emma Engelsman ontving de derde plaats voor haar kunstwerk waarin de thematiek van Rembrandt naar een abstract kunstwerk is vertaald. De vierde prijs ging naar Netty Röge. Zij maakte een schilderij in een struisvogelei met het thema van Jeremiah, kijkend naar de verwoesting van Jeruzalem. Zij vertelde dat Rembrandt vele taferelen met een Bijbelse achtergrond schilderde. Bezoekers van de tentoonstelling van het werk van de deelnemers in het gemeentehuis hebben de publieksprijs gekozen. Er hebben 131 mensen gestemd. Marja Eelman werd winnaar van de publieksprijs. Zij kreeg 22 stemmen.

De jury, die de winnaars van de sportprijzen heeft gekozen, bestond uit wethouder Jeroen Klaasse en de organisatie van Kunst in Sport. Isa Ternede (18) werd Sporttalent van het Jaar. De handbalsters speelt in het eerste team van de Amsterdamse vereniging VOC en werd met het Nederlands handbalteam voor speelsters tot 19 jaar tweede tijdens het EK tot 19 jaar in het Hongaarse Györ.

Beachhandbalster Amber van der Meij (18) werd Sportvrouw van het Jaar. Zij is lid van SV Zeeburg. Van der Meij maakte deel uit van het Nederland beachhandbalteam dat de bronzen medaille behaalde tijdens het EK in Polen. Ze verdiende ook vorig jaar al deze titel. IJszwemmer Fergil Hesterman werd Sportman van het Jaar. Hij behaalde de tweede plaats op de 1000 meter bij het WK IJszwemmen in Moermansk en won de World Cup. Het was de derde keer dat hij de titel heeft gewonnen. Het eerste herenteam van volleybalvereniging Smashing '72 werd Sportploeg van het Jaar. Het team promoveerde vorig jaar naar de promotieklasse A. Een opvallende genomineerde ploeg was het team synchroonzwemmen van De Meeuwen, winnaar van een groot aantal medailles met hun kunstzinnige sport. De meisjes hadden hun best gedaan. Ze zagen er prachtig uit.

De demonstratie breakdance was indrukwekkend







Steven Dijk interviewt Enith Brigitha.
Theo Danes las gedichten voor.
De winnaars van de sportprijzen.
Winnaars van de Kunstprijs van Diemen.