Het was druk tijdens de receptie.
Het was druk tijdens de receptie. Foto: Trudy Kroese

Burgemeester pleit voor verbod van particulier vuurwerk

De gemeente heeft maandagavond in het gemeentehuis haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden. Er kwamen veel belangstellenden op de bijeenkomst af.

DIEMEN Burgemeester Erik Boog hield tijdens de receptie zijn traditionele nieuwjaarstoespraak. Hij keek terug op het jaar 2019 en ging in op de verwachtingen voor 2020.

Boog vertelde dat Diemen in 2019 een aantal moeilijke momenten kende, zoals het overlijden van raadslid Rosali Herder (Ouderenpartij Diemen), het voortijdig vertrek van wethouder Jorrit Nuijens (GroenLinks), de mogelijke komst van een biomassacentrale die niemand ziet zitten, de moeilijke discussies over zoeklocaties voor sociale woningbouw en het voorlopig niet doorgaan van een middelbare school.

Ernstige incidenten

Boog: "Daarnaast waren er enkele hele aangrijpende, ernstige incidenten in Diemen, waarbij een aantal doden was te betreuren, waaronder jonge kinderen. Deze incidenten raakten mij, en dat zal bij u niet anders zijn geweest, diep in het hart. In dat kader wil ik ook mijn grote respect en dank uitspreken aan al die hulpverleners en handhavers, aan onze mensen van de politie, de brandweer, het ambulancepersoneel. Zij staan niet alleen bij deze incidenten, of tijdens oud en nieuw, maar dag en nacht klaar voor onze veiligheid en ons welzijn. Ze werken in de frontlinie en helpen in de meest moeilijke omstandigheden. Dank jullie wel voor jullie grote inzet, professionaliteit en moed!"

Vuurwerk

De burgemeester stond ook stil bij een mogelijk verbod van consumentenvuurwerk. Maandag startte hij op zijn Facebookpagina een discussie over de wenselijkheid van dit verbod. Die discussie leidde tot veel reacties. Er is ook in Diemen veel steun voor een verbod van particulier vuurwerk. "Ik vond lange tijd een vuurwerkverbod voor particulieren een te drastische maatregel. Maar langzamerhand zou ik niet weten hoe we in Nederland op een andere manier het tij van geweld, schade en persoonlijk leed kunnen keren. Inmiddels is de meerderheid van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod. Ook dat heeft haken en ogen. Maar er moet iets gebeuren. Laten we daar het gesprek over voeren. In het belang van mensen, dieren, natuur en milieu", aldus Boog tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Boog: Geen draagvlak voor bouw van biomassacentrale

Positieve zaken

Maar de burgemeester benadrukte ook een aantal positieve zaken. Diemen is de snelstgroeiende gemeente van Nederland, nieuwbouwwijk Holland Park is volop in ontwikkeling en kan rekenen op veel waardering en de gemeente realiseert eindelijk weer sociale huurwoningen en woningen met een middenhuur. "De groei zorgt er tevens voor dat wij ons voorzieningenniveau in Diemen kunnen versterken. Het betekent meer klanten voor onze winkeliers, onze ondernemers. Het zorgt voor meer draagkracht voor onze sociale, culturele en sportieve voorzieningen én voor een stabielere financiële positie, zodat we ook blijvend kunnen investeren in infrastructuur, groen en sociale voorzieningen."
Hij sprak zijn waardering uit voor de vele nieuwe initiatieven van inwoners en organisaties, zoals de Jazz & Drinks-middagen in De Omval, de Canon van Diemen, de groeninitiatieven in de Anne Frankwijk en het fotoproject Rode Kruislaan. "Het zijn slechts een paar mooie voorbeelden. Diemen is in beweging. In ontwikkeling. Met steeds meer geweldige initiatieven."

Tweede sporthal

Ook vertelde Boog dat de gemeenteraad in 2019 akkoord ging met de bouw van een tweede sporthal, dat de bouw van horecagelegenheid de House of Bird in het Diemerbos is gestart, het opknappen van de Oost-West As gestaag vordert en de natuurspeeltuin Akkerland in Diemen-Zuid prachtig is geworden.

Biomassacentrale

Uiteraard besteedde hij aandacht aan de plannen om een biomassacentrale bij Vattenfall in Diemen te bouwen. "Voor de bouw van deze centrale is geen maatschappelijk en politiek draagvlak, er zijn grote zorgen over de luchtkwaliteit in onze omgeving en over de duurzaamheid van het grootschalig toepassen van biomassa en de effecten van grootschalig houtverbruik en houtkap. De afgelopen tijd is, mede door recente onderzoeken, de steun in Nederland voor biomassa als duurzame energiebron afgenomen. Ook in de Eerste en de Tweede Kamer. Daarom doe ik opnieuw de oproep aan Den Haag: stop met het beleid en de subsidieregeling die dit mogelijk maakt. Stop de bouw van de biomassacentrale in Diemen!"

Hij wees erop dat de gemeente Diemen de landelijke overheid nodig heeft: bijvoorbeeld voor structurele investeringen om het lerarentekort aan te pakken, voor goede jeugdzorg en meer capaciteit bij de politie en het Openbaar Ministerie.

75 jaar vrijheid

Boog gaf aan dat dit jaar wordt gevierd dat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. De gemeente en diverse partners organiseren het hele jaar door activiteiten. Het voorlopige programma is te vinden op de website van de gemeente Diemen: www.diemen.nl.

Burgemeester Boog vertelde dat zijn vrouw Wahida en hij een initiatief starten om eenzaamheid tegen te gaan. Het gaat om het initiatief 'Wie neem je mee?' Zij hopen dat elke inwoner van Diemen vaker iemand, buiten de haar of zijn bekende kring, meeneemt naar een voorstelling, evenement of sportactiviteit.

Wensboomactie

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werden ook de winnaars van de wensboomactie bekendgemaakt. De prijzen werden uitgereikt door burgemeester Boog en kinderburgemeester Emilie van Mens. De winnaar van de kinderwensboom is Jamie. Hij wilde nog een keer met zijn zieke tante uit eten. De prijs bij de volwassenen ging naar Claudine, Laura, Coby en Geesje. Zij wensten een bijdrage in de boodschappen voor Caroline, die één keer per maand kookt voor alleenstaande ouderen.