Nilaya werd benoemd tot kinderminister in het bijzijn van minister Knops.
Nilaya werd benoemd tot kinderminister in het bijzijn van minister Knops.

Nilaya Holwijn is begonnen
als kinderminister

DIEMEN - Nilaya Holwijn (12) uit Diemen is sinds 1 januari 2020 kinderminister. Zij is in december benoemd.

De benoeming vond plaats tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops was aanwezig tijdens de beëdiging van Nilaya. Minister Knops vervangt minister Kajsa Ollongren, die haar functie wegens ziekte tijdelijk heeft neergelegd.

Nilaya gaat als kinderminister gevraagd en ongevraagd advies geven over het beleidsthema democratie. Samen met andere kinderen en jongeren bespreekt de kinderminister belangrijke thema's en levert zo een bijdrage aan de samenleving. Er zal een keer per maand een bijeenkomst zijn.

Kinderburgemeester

Nilaya zit momenteel in de eerste klas van de Amsterdamse Mavo. Daarvoor zat zij op basisschool Noorderbreedte in Diemen. Zij was tot juli van 2019 anderhalf jaar lang kinderburgemeester van Diemen. Zij had in die periode veel contact met burgemeester Erik Boog. In oktober 2018 ontvingen burgemeester Boog en Nilaya tijdens de Landelijke Dag voor de Kinderburgemeesters maar liefst 26 kinderburgemeesters uit het hele land in het gemeentehuis van Diemen. Als kinderburgemeester speelde zij een actieve rol bij tal van activiteiten in Diemen, zoals de intocht van Sinterklaas en de jaarlijkse herdenking op 4 mei.

Zelf gesolliciteerd

Nilaya vertelt dat zij zelf heeft gesolliciteerd op de functie van kinderminister. Zij heeft er veel zin in, omdat zij samen met andere kinderen de stem van kinderen kan laten horen en daarmee invloed kan uitoefenen op de samenleving.