De Diemer Festijn Crew van 2019.
De Diemer Festijn Crew van 2019. Foto: Sonny Arkenbout

'Zonder de crew is er geen Diemer Festijn'

Het Diemer Festijn is Diemenaar van het Jaar 2019 geworden. De onderscheiding wordt sinds 2015 door het DiemerNieuws uitgereikt. René Knigge, voorzitter van Stichting Diemer Festijn, heeft de bijbehorende award in ontvangst genomen.



DIEMEN Het Diemer Festijn valt niet meer weg te denken uit Diemen. De 38e editie van de 'feestweek' vindt dit jaar van dinsdag 8 tot en met zaterdag 12 september plaats.

René Knigge was vorig jaar september voor de 35e keer betrokken bij het Diemer Festijn. Hij is ruim twaalf jaar voorzitter van Stichting Diemer Festijn. "Wij werken als Stichting Diemer Festijn elk jaar nauw samen met de gemeente, de politie, de professionele beveiligers van het bedrijf First Line Security en uiteraard de leden van de Diemer Festijn Crew. Het is heel simpel: zonder de vrijwilligers van de Diemer Festijn Crew is er geen Diemer Festijn."

Knigge vertelt over de start van zijn betrokkenheid bij het Diemer Festijn: "Ik werkte 35 jaar geleden als beheerder in jongerencentrum Stennis dat op een plek lag aan het begin van het huidige Diemen-Noord. De gemeente vroeg mij toen om tijdens het Diemer Festijn in de feesttent te werken. Er waren in die week toch nauwelijks jongeren in Stennis aanwezig. Zo ben ik er ingerold. Een groot aantal leden van de toenmalige crew kende ik al via Stennis."

De stichting kan al vele jaren rekenen op de medewerking van Wim Bohnenn. De inwoner van Diemen heeft uitstekende contacten met artiesten en slaagt er elk jaar weer in om artiesten van naam naar Diemen te halen. Daarnaast is Bohnenn presentator van het Diemer Festijn. De term: 'Diemen laat je horen' klinkt jaarlijks vaak in de feesttent op de Ouddiemerlaan.

Knigge: "De kracht van het Diemer Festijn is dat wij er met alle partijen elk jaar weer in slagen om een groot en meerdaags evenement te organiseren, waar veel mensen graag naar toe komen en veel plezier aan beleven. Het Diemer Festijn heeft niet alleen in Diemen, maar ook in de regio een goede reputatie. Wij werken nauw samen met de gemeente, die ons ook financieel steunt. Dat geldt ook voor een aantal bedrijven. Wij werken ook nauw samen met de politie. Sinds een aantal jaren werken wij ook samen met de professionele beveiligers van het bedrijf First Line Security. Er wordt mij wel eens gevraagd waarom het nodig is om professionele beveiligers in te zetten. Meestal zeg ik dan: 'Voor types zoals jij'. Alle partijen werken al zo lang met elkaar samen dat zij weten wat zij aan elkaar hebben en elkaar volledig vertrouwen."

Een aantal jaren geleden werd besloten om het festivalterrein met behulp van hekken af te sluiten. "Dat geeft duidelijkheid. De mensen die zich binnen de hekken bevinden weten dat zij zich aan onze huisregels dienen te houden."

In het programma is ook altijd ruimte voor kinderen en senioren

Er hebben door de jaren veel artiesten van naam op het podium in de feesttent gestaan. Knigge noemt er een aantal op: André Hazes, Lee Towers, Marco Borsato, Rob de Nijs, BZN, Glennis Grace en Lange Frans & Baas B." De lijst is enorm lang. Afgelopen editie trad André Haze junior op met een liveband. "Dat wij André Hazes met zijn liveband naar Diemen konden halen was een buitenkans. Het optreden werd enorm gewaardeerd."

In het programma van het Diemer Festijn is elk jaar ruimte gereserveerd voor speciale doelgroepen: de kindermiddag en de seniorenmiddag. "Wij merken dat er steeds meer mensen in Diemen komen wonen en dat Diemen verjongt. De kindermiddag is de afgelopen jaren goed bezocht en ook tijdens de lampionnenoptocht op de zaterdag liepen er veel kinderen mee. Maar wij vinden het ook belangrijk om iets voor de oudere inwoners van Diemen te doen. Zij genieten altijd enorm van de seniorenmiddag. Wij zijn heel blij dat de Rabobank Amsterdam de kindermiddag sponsort en de Diemer Apotheek de seniorenmiddag sponsort. Ook vinden wij het geweldig dat Oostenrijk Touringcars de bewoners van de zorgcentra Berkenstede en De Diem tijdens de seniorenmiddag ophaalt en na afloop van het programma weer terugbrengt."

Knigge kan het niet vaak genoeg benadrukken: de Diemer Festijn Crew is de ruggengraat van het Diemer Festijn. De vrijwilligers richten elk jaar de feesttent in, verkopen munten, draaien bardiensten en houden toezicht in de tent. Zij zijn ook het aanspreekpunt voor de bezoekers. Op de zondag na het Diemer Festijn maken zij de tent weer leeg.

Knigge: "Het is fantastisch dat de leden van de crew zich als vrijwilligers inzetten. Zij verrichten enorm veel werk. Sommige leden van de crew lopen al vele jaren mee, maar er komen gelukkig elk jaar nieuwe mensen bij. Dat is ook nodig. Mooi is ook dat sommige mensen die vroeger tot de crew behoorden toch elk jaar weer langskomen om te helpen. Zoals ik al zei: zonder de vrijwilligers van de crew is er geen Diemer Festijn."

Het ziet er naar uit dat het Diemer Festijn nog lang deel zal uitmaken van het aanbod van activiteiten in Diemen. "De gemeente heeft ons al een vergunning voor de jaren 2020, 2021, 2022 en 2023 verstrekt. Maar uiteraard hoop ik dat het Diemer Festijn nog veel langer zal bestaan. Zolang wij kunnen rekenen op de steun van alle partijen en de gemeente bereid blijft om geld uit te trekken voor het Diemer Festijn en wij kunnen rekenen op de inzet van de leden van de Diemer Festijn Crew zal het Diemer Festijn blijven bestaan."

Het optreden van André Hazes in 2019.