Minder wisselvallig, aanhoudend vrij zacht

Zondag 22 december begon de astronomische winter ofwel de kalenderwinter, maar van winterweer is nog geen sprake. Dinsdag passeert een randstoring met regen. Tijdens de groene kerstdagen vormt zich een hogedrukgebied boven Centraal Europa. Het gevolg is een weersverbetering in de slotfase van december met vaker droog weer. Het blijft vrij zacht.

De kerstdagen en vrijdag

Eerste kerstdag verloopt op een enkele bui na overwegend droog. Nu en dan schijnt de zon. Op tweede kerstdag overheerst de bewolking. Er kan wat lichte regen vallen maar er zijn ook droge perioden. Hetzelfde weerbeeld wordt voor vrijdag verwacht. Er staat een matige wind tussen west en zuid. Het wordt 7 à 8°C. In de nacht is een graadje nachtvorst niet uitgesloten.

Het weekeinde

Voor komend weekeinde wordt vrijwel droog weer verwacht. Aanvankelijk is het weerbeeld overwegend grijs, maar vooral zondag is er meer kans op ook wat zonneschijn nu en dan. Tot aan de jaarwisseling lijkt het weer niet veel te veranderen. Soms kan er een bui vallen. Met een matige wind tussen zuidwest en zuid ligt de maximumtemperatuur rond de 8°C.

Weetje

Het worden de 9e groene kerstdagen op rij. De laatste witte kerst was Kerstmis 2010. Ook een jaar eerder in 2009 lag er tijdens de kerstdagen een laag sneeuw, al viel de dooi toen langzaam in. Tweemaal witte kerst achtereen was bijzonder. In de 20e eeuw kwam een landelijke witte kerst met een gesloten sneeuwdek slechts zes keer voor. De laatste was toen Kerstmis 1981.