De Joodse familie Ruben emigreerde in 1933 naar Nederland en woonde in de Jan Bertsstraat in Diemen. Deze familiefoto werd kort voor hun vertrek uit Bremerhaven gemaakt. Alle gezinsleden zijn in de oorlog door de nazi’s vermoord. Op 4 oktober plaatste Gunter Demnig struikelstenen in de stoep voor Jan Bertsstraat 31.
De Joodse familie Ruben emigreerde in 1933 naar Nederland en woonde in de Jan Bertsstraat in Diemen. Deze familiefoto werd kort voor hun vertrek uit Bremerhaven gemaakt. Alle gezinsleden zijn in de oorlog door de nazi’s vermoord. Op 4 oktober plaatste Gunter Demnig struikelstenen in de stoep voor Jan Bertsstraat 31. Foto: www.joodsmonument.nl/privécollectie)

'De dames kregen een snoepje en de heren een sigaar”

Het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring is verschenen. Het tijdschrift is te koop bij Boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

DIEMEN Met de blik op 2020 waarin we de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog weer in vele reportages en herdenkingen zullen tegenkomen, staan in het nieuwe tijdschrift weer enkele verhalen over deze periode in Diemen. Het voortdurend onderzoek levert door het opengaan van archieven en het internet steeds nieuwe verhalen op. Maar ook buurt- en familieonderzoek kan ons opeens bredere inzichten geven over een bepaalde tijd waarin mensen leefden. En wie in Diemen wist dat er in de negentiende eeuw een schoolmeester in Diemen kwam werken die zich ontwikkelde tot een landelijke onderwijsspecialist in wandkaarten?

De wereldberoemde Duitse kunstenaar Gunter Demnig kwam in eigen persoon naar Diemen om struikelstenen te plaatsen voor de voormalige woonhuizen van gedeporteerde en vermoorde Diemense Joden. Uit een verhaal over Demnig en de Joodse slachtoffers wordt duidelijk hoe uniek de plaatsing van deze kleine monumentjes voor Diemen is. Taco ten Dam reconstrueerde in dit kader ook de geschiedenis van het Joodse gezin Rotenberg.

Ronald van Gelder schrijft een boeiend verhaal over de verzetsactiviteiten van Peter Roelofs die in de Schoolstraat woonde. Daarmee haakt hij aan bij zijn presentatie tijdens het minisymposium ‘Verzet en verraad in de straat’. De bevrijding van Roelofs na zijn arrestatie geldt als een van de spectaculairste ontsnappingen die het verzet in Amsterdam organiseerde. Wiard Krook beschrijft kort de voortgang rond het Wellingtonmonument, dat komend jaar geplaatst zal worden.

Hans Goedhart ontrafelde de gang van zaken rond de oorlogscorrespondentie van zijn opa Pol Seymus die in 1914 frontsoldaat was in België. Pol moest al zijn creativiteit en inventiviteit gebruiken om zijn gevluchte familie een beetje op de hoogte te houden. Hans maakt helder hoe dat via allerlei omwegen uiteindelijk lukte.

Ronduit vermakelijk blijven de terugblikken van Bert Roest op het Diemen van 70 jaar geleden, waarbij hij de toenmalige Diemer Courant als thermometer voor de tijdgeest gebruikt. Weer vier pagina’s met oubolligheid, winkels, namen en schitterende petites histoires uit 1949. Zo ook het verhaal wanneer de dames een snoepje kregen en de heren een sigaar.

Schoolmeester Puls

Alfred Bakker laat zien dat illustere Diemense dorpshistorici als P.J. ter Beek en Frits Reurekas een voorganger hebben die tot nu toe tamelijk onbekend was. Het is Hendrik Puls, die in 1839 schoolmeester in Diemen werd na een sollicitatie bij burgemeester Medenbach Wakker. Puls zou 41 jaar in Diemen werken onder barre omstandigheden. Alfred Bakker spoorde een uniek beoordelingsrapport op waarin inspecteur Wijnbeek aangeeft hoe zwaar de taak van Puls was. Puls was een prima kerel en docent, maar hij had dagelijks 100 leerlingen onder zich. En tja, als je dan naar links kijkt, zie je niet wat er rechts gebeurt. “Zijn oog kan slechts een klein gedeelte, dat namelijk waar hij zich bepaald bezig houdt, omvatten. Wat in het overige gedeelte van de school voorvalt, merkt hij niet en zo wordt aldaar gespeeld en gestoeid.” Gelukkig kon de arme Puls zich uitleven in zijn specialisme: het maken van schoolkaarten. Daar werd hij echt een nationale bekendheid in.

Niet alleen de teksten, maar de fraaie opmaak en de vele tientallen illustraties maken het nieuwe nummer van de Historische Kring Diemen weer tot een juweeltje dat vele uurtjes lees- en kijkplezier oplevert.


De voormalige school uit 1838 in 1927. De school werd in 1884 gesloten en verbouwd tot woningen.
De fotokaart die Pol Seymus naar zijn dochtertje Anna in Diemen stuurde.
Chris Kok, Anna Kok-Mess, Annie Seymus en Mien van Etten rond 1917 voor de winkel van Kok op de hoek van Ouddiemerlaan/Hartveldseweg.