Wisselvallig, in het weekeinde iets minder zacht

Het is deze week opmerkelijk zacht decemberweer, al is het niet uitzonderlijk. De stroming is tot het einde van de week zuidelijk met aanvoer van zeer zachte lucht. Na enkele droge dagen schuift vrijdag en in het weekeinde een nieuwe oceaandepressie naar het Noordzeegebied. Met een zuidwestelijke stroming neemt de neerslagkans toe en wordt het iets minder zacht.

Vrijdag en het weekeinde

Voor vrijdag wordt veel bewolking verwacht met nu en dan regen. Met 12°C is het dan nog zeer zacht. De zuidenwind trekt aan tot (vrij) krachtig. Ook in het weekeinde overheerst de bewolking. Af en toe schijnt de zon kortdurend. Zowel zaterdag als zondag regent het nu en dan. De temperatuur ligt met een maximum van 8 à 9°C iets lager, maar ook dat is nog vrij zacht voor half december. De matige tot vrij krachtige wind ruimt van zuid naar zuidwest.

Trend na het weekeinde

Ook in de kerstweek duurt het wisselvallige en vrij zachte decemberweer voort. Tot en met eerste kerstdag blijft de neerslagkans vrij groot. Nadien lijkt een hogedrukgebied meer invloed te krijgen. De neerslagkans neemt dan geleidelijk af en de temperatuur zakt een paar graden.

Weetje

Het langjarig gemiddelde voor half december bedraagt 5.9°C. De hoogste temperatuur in december gemeten bedraagt 15.3°C op 17 december 2015 en op 24 december 1977 bij een stevige zuid tot zuidwestenwind. Zachte lucht uit de mediterrane regio wordt dan met die sterke wind snel naar het noorden getransporteerd en heeft nauwelijks tijd om af te koelen.