'Campagne IkPas maakt mensen bewust van alcolgebruik'

DIEMEN Burgemeester Erik Boog doet mee met de campagne IkPas. Hij gaat in januari 30 dagen lang geen alcohol drinken.

Boog: “Ik doe mee met de campagne omdat het belangrijk is dat mensen zich bewust zijn van hun alcoholgebruik. Alcohol drinken is voor velen van ons zo vanzelfsprekend geworden dat we niet meer goed nadenken over de consequenties ervan voor onze gezondheid. En dat zou wel moeten. Om hier in Diemen extra aandacht voor te vragen steun ik als burgemeester, net zoals de wethouders Jeroen Klaasse en Matthijs Sikkes-van den Berg, deze actie.”

De burgemeester ziet er niet tegenop om een maand geen alcohol te drinken: “Ik drink sowieso niet zo veel alcohol; dat kan ook niet omdat ik meestal piketdienst heb en altijd beschikbaar moet zijn om op te kunnen treden bij een crisis of ramp. Toch zal het ook voor mij af en toe lastig zijn, bijvoorbeeld als op een feestje anderen wel alcohol drinken. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. En het alcoholvrije bier wordt ook steeds lekkerder. Dus een maandje helemaal zonder alcohol moet wel lukken.”

Burgemeester Erik Boog vindt dat mensen bewuster moeten omgaan met alcohol: “Door je alcoholgebruik een maandje op pauze te zetten kun je ook daadwerkelijk ondervinden wat het doet met je gezondheid. Door mee te doen aan IkPas doorbreek je vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer vanzelfsprekend. Ik heb eerder als wethouder Jeugdzaken in Hilversum ook meegedaan met een soortgelijke actie. Toen met name om aandacht te vragen voor de effecten van alcoholgebruik onder jongeren. Alcohol verstoort die ontwikkeling van jongeren enorm. Alcohol verlaagt onder andere de hoeveelheid mannelijk hormoon en het groeihormoon. En ook erg verontrustend: alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Veel jongeren en ouders onderschatten de gevolgen en vinden zelfs dat alcoholgebruik onder de 18 jaar moet kunnen. Dan wijs ik op alle onderzoeken en gaan mensen zich er meer in verdiepen. Dan schrikken veel ouders wel.”

Meedoen kan door je aan te melden via www.ikpas.nl. Deelname is gratis.


'Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van hun alcoholgebruik'