Aanhoudend onbestendig, veel wind

De westelijke stroming draait op volle toeren waardoor Atlantische depressies ongehinderd het Noordzeegebied kunnen bereiken. Dit veroorzaakt onbestendig weer. Zo wordt vrijdag de komst verwacht van een ongewoon diepe depressie met een luchtdruk van rond de 970 hPa. Het record staat op 968.3 hPa op 20 december 1925. Dit gaat tot stormachtig weer leiden.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is overwegend bewolkt en er zijn perioden met regen. De wind tussen zuidwest en west wakkert aan tot krachtig of hard. Het wordt zo’n 6°C. Zaterdag zwelt de westenwind verder aan. Er is een reële kans op zware windstoten. Het is wisselend bewolkt met enkele buien. Zondag is er vrij veel bewolking met soms enige regen. De zuidwestenwind neemt iets in kracht af, maar blijft stevig doorstaan. Het is in het weekeinde iets zachter met
7 à 8°C.

Trend na het weekeinde

Met een in kracht afnemende zuidwestelijke stroming is winterweer ook in de komende week nog ver weg. De maximumtemperatuur ligt rond 9 à 10°C. Het is licht wisselvallig. Door een uitloper van een Centraal Europees hogedrukgebied neemt de neerslagkans geleidelijk af.

Weetje

Sinds 2011 verloopt december zachter dan gemiddeld (3.7°C). December 2015 was recordzacht met 9.6°C. Toch kan het in een zachte december ook verrassend winters zijn voor korte duur. Zoals op 10 en 11 december 2017 met een dik pak sneeuw. De laatste volslagen ijzige en sneeuwrijke december hadden we in 2010 met een gemiddelde temperatuur van -1.1°C.