Gescheiden afval blijft gescheiden

DIEMEN Het afval dat in Diemen door inwoners wordt gescheiden, gaat rechtstreeks naar bedrijven die zorgen voor verdere recycling. Alleen restafval gaat naar AEB en wordt daar verbrand.

Bij AEB zou uit het restafval met een scheidingsinstallatie ook weer de bruikbare grondstoffen gehaald worden, maar volgens het Parool gebeurt dat veel minder dan verwacht. Reden zou zijn dat de installatie niet goed sorteert en dat er te weinig vraag is naar veel grondstoffen. Wethouder Sikkes-van den Berg herkent dat laatste niet. "Door inwoners gescheiden afval als plastic en drankenkartons, papier en karton, kleding en glas gaan rechtstreeks naar gecontracteerde bedrijven om verder gerecycled te worden. Wij hebben geen signalen van de bedrijven gekregen dat er geen markt meer zou zijn voor de grondstoffen, we krijgen ook gewoon betaald voor onze grondstoffen."

Vorige week besprak de gemeenteraad het Afvalplan 2020, waarin wordt ingezet op betere afvalscheiding in Diemen. Groente-, fruit- en tuinafval (gft) is een eerste speerpunt. Sikkes-van den Berg: "Van het restafval dat inwoners van Diemen weggooien bestaat 46 procent uit gft. Om het makkelijker te maken om dat apart in te zamelen stellen we voor om alle bewoners van de laagbouw een minicontainer te geven voor het gft-afval. Voor de hoogbouw wordt een goede oplossing onderzocht."

3