Graffiti-kunstwerk spoorviaduct

DIEMEN Onder het spoorviaduct aan de Muiderstraatweg komt een professioneel graffitikunstwerk. Hiervoor worden drie ontwerpen gemaakt, inwoners kunnen stemmen op hun favoriete ontwerp.

De Muiderstraatweg is als onderdeel van de Oost-West As helemaal opgeknapt, maar het spoorviaduct zit vol met graffiti. Een doorn in het oog van de gemeente, die hier ook veel klachten over ontvangt van bewoners. De gemeente heeft dit al vaak aangekaart bij de eigenaar, ProRail. Die geeft aan alleen graffiti te verwijderen als het aanstootgevend is. Wethouder Scholten: "Ik ben daarom blij dat we nu, in overleg met ProRail, actie kunnen gaan ondernemen om de muren van het viaduct te verfraaien. Gelukkig gaat Prorail in de toekomst ook het geluidsscherm op het viaduct vervangen."

Het idee is dat de aanwezigheid van professionele graffiti de omgeving niet alleen verfraait en het gevoel van sociale veiligheid vergroot, maar ook de potentiƫle bekladders ontmoedigt. Komend jaar inventariseert de gemeente welke andere locaties in aanmerking zouden kunnen komen voor een kunstuiting.

Stemmen

Via Graffitinetwerk BV worden drie ontwerpen gemaakt. Vervolgens wordt inwoners van Diemen gevraagd hun stem uit te brengen. Via bestaande netwerken, zoals Stichting Welzijn Diemen en de jongerenraad, worden speciaal ook de jongeren benaderd.