Leden van de brandweer in Diemen
Leden van de brandweer in Diemen Foto: Trudy Kroese

Brandweer zoekt parttime brandweer-professionals

De brandweer van Diemen is op zoek naar mensen die zich als parttimebrandweerprofessional willen inzetten. Nieuwe parttimebrandweerprofessionals krijgen een opleiding en draaien al snel volledig mee met de diensten van de brandweer.

DIEMEN Bij de brandweerkazerne aan de D.J. den Hartoglaan 2 in Diemen werken fulltime- en parttimebrandweerprofessionals die 24/7 inzetbaar zijn voor de (brand)veiligheid in Diemen en omstreken.

Er zijn overdag diverse brandweerlieden aanwezig in de kazerne in Diemen, die naast uitrukken, ook andere taken uitvoeren. Zoals Remco Terpstra, clusteradviseur en bevelvoerder, en kazernechef Maurik Schijffers. Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met de brandveiligheid in Diemen, zorgen voor de dienstroosters en dat alle zaken in de kazerne gereed zijn voor het uitrukken van de brandweerlieden.

De brandweer in Diemen beschikt momenteel over 30 parttimebrandweerprofessionals. Remco: "We hebben veel meer brandweerlieden nodig. We zijn op zoek naar parttimebrandweerprofessionals die 18 jaar of ouder zijn, beschikken over een goede conditie en in Diemen wonen of werken. We zijn ook op zoek naar mensen die overdag beschikbaar zijn, denk daarbij aan zzp'ers en studenten. We hebben in de kazerne diverse flexwerkplaatsen waar zzp'ers en studenten van ons korps kunnen werken. Nieuwe mensen krijgen de opleiding tot manschap. Als mensen de opleiding overdag volgen, duurt de opleiding een jaar. De opleiding kan ook in de avonduren worden gevolgd en duurt dan twee jaar. Medewerkers in opleiding doen mee aan de oefeningen op maandagavond en rukken al snel mee uit. Zij krijgen een goede begeleiding." Remco legt de werkwijze van de brandweer in Diemen uit: "Parttimebrandweerprofessionals geven zelf aan wanneer zij beschikbaar zijn. Dat kan doordeweeks zijn maar ook in de weekeinden. Op het moment dat zij uitrukken, oefenen of een andere brandweeractiviteit uitvoeren, krijgen ze een vergoeding per uur. De gemiddelde uitrijtijd van de brandweer in Diemen is 3,5 minuut. Dat betekent dat de eerste auto 3,5 minuten na de melding de kazerne uit rijdt. Onze parttimebrandweerprofessionals zijn tijdens hun piketdienst continu beschikbaar. Zij hebben de ervaring om ook 's nachts heel snel in de kazerne aanwezig te zijn. Dat vergt een bepaalde organisatie waar je snel aan went. Dus je kleding en schoenen naast je bed zetten en zorgen voor snel vervoer naar de brandweerkazerne."

Remco en de bij het gesprek aanwezige Mattijs Sasbrink (bevelvoerder) zijn vol van hun werk bij de brandweer. Zij geven aan dat werken bij de brandweer een 'way of life' is en ook dankbaar werk is. Daarnaast is de sfeer op de kazerne optimaal. "Parttimebrandweerprofessionals die hier bij komen blijven meestal lang, vaak vele jaren. Er zijn binnen de kazerne in Diemen veel vriendschappen ontstaan", aldus Remco. Mattijs, die al lang actief is bij de brandweer, bevestigt het verhaal van zijn collega. "Het is heel mooi werk. Het werk als parttimer bij de brandweer kost veel tijd, maar het is mooi om iets voor de samenleving te kunnen doen. En het is altijd erg spannend. Als de pieper afgaat dan weet ik niet wat me te wachten staat. We rukken uit bij brand, reanimaties, een verkeersongeluk en bij een zware storm en we helpen ook dieren in nood." De brandweer van Diemen oefent elke maandagavond. De oefeningen vinden meestal plaats op het oefenterrein nabij Schiphol of op een locatie in Diemen. Mensen die in Diemen wonen of werken en interesse hebben in de functie van parttimer bij de brandweer kunnen tijdens de oefenavond op maandag om 19.30 uur in de kazerne langskomen. Zij kunnen contact opnemen met Remco Terpstra via 06-23811818 of r.terpstra@brandweeraa.nl. Meer informatie is te vinden op www.kazernediemen.nl of via Facebook en Instagram ‘kazernediemen’.




Werken bij de brandweer is een way of life en is ook dankbaar werk
Brandweer in actie op het oefenterrein.