Ouderenpartij Diemen trekt motie over 'meevaller' in

DIEMEN De Ouderenpartij Diemen heeft donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie ingetrokken waarin de partij het college van B en W verzocht om een meevaller van 20.000 euro, die is ontstaan door de beëindiging en afhandeling van de collectieve zorgverzekering van uitkeringsgerechtigden via het Zilveren Kruis, te verdelen onder mensen met een uitkering.

De fractie van Ons Diemen had de motie ondertekend.

Het college van B en W adviseerde negatief over de motie. Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg: "De 'meevaller' is een correctie op een kostenpost. Helaas is in de kwartaalbrief bij de OPD tekstueel de indruk gewekt dat er een 'meevallertje' is. Dit is echter niet het geval. Het betreft een correctie van een eerdere financiële afwikkeling met Zilveren Kruis over te verrekenen premies voor de collectieve zorgverzekering. De lasten van deze afwikkeling zijn in eerste instantie € 20.000 te hoog ingeschat. Feitelijk is er dus sprake van minder hoge kosten in plaats van een meevaller. Kortom: een correctie op een kostenpost. Daarbij is het niet gebruikelijk om mutaties in de kwartaalbrief te gebruiken om tussentijds nieuw beleid te financieren. Dit is een onderwerp van de kadernota en de begroting waarin door de gemeenteraad een integrale afweging kan worden gemaakt over nieuw beleid."

"Het college mag geen ongericht geld verstrekken. De Participatiewet verbiedt het verstrekken van categoriale bijzondere bijstand (met uitzondering van de Stadspas) of extraatjes door het college. Als het college dit wel doet dan is er sprake van financieel onrechtmatige uitgaven, met mogelijke gevolgen voor de accountantsverklaring als de jaarrekening wordt opgemaakt. Ook het ministerie kan hiervoor een aanwijzing geven. Een alternatief is lokaal minimabeleid buiten de bijstand om", aldus de wethouder in zijn advies.

De fractie van Onafhankelijke Partij Diemen stond sympathiek tegenover de motie. De andere partijen in de gemeenteraad wezen erop dat de motie tot gevolg zou hebben dat de gemeente onrechtmatige uitgaven zou doen en gaf ook aan dat de gemeente een goed minimabeleid heeft.

Na een schorsing trok Ouderenpartij Diemen de motie in.