Overwegend droog, geleidelijk kouder

Overwegend droog, geleidelijk kouder

November is vrij kil verlopen, maar in deze laatste fase van de maand is het tijdelijk zacht, dankzij de voormalige tropische storm Sebastien die woensdag en donderdag met regen en met een stevige zuidwester passeert. Nadien bouwt zich boven de Britse eilanden een zone van hoge luchtdruk op. Met een noordelijke stroming wordt het dan in polaire lucht kouder.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is er eerst nog kans op een bui, maar later blijft het meest droog. Nu en dan schijnt de zon. Bij een matige noordwestenwind wordt het 7 à 8°C. Zaterdag is het droog met zonnige perioden. Ook zondag is er kans op zonneschijn, maar in de nacht kan mist of laaghangende bewolking ontstaan, wat overdag niet overal oplost. Tijdens de nacht vriest het licht. Zaterdag overdag wordt het 6°C, zondag 4°C. Er staat een matige wind tussen noord en noordoost.

Trend na het weekeinde

Het sinterklaaswintertje houdt ook de eerste dagen van de komende week aan. Het is vrijwel droog en er zijn perioden met zon. In de nacht vriest het licht (tot -2 à -3°C). Tijdens of iets na sinterklaasdag vindt een overgang plaats naar zacht weer, waarbij de regenkans toeneemt.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 6.5 of 6.6°C, tegen 6.7°C normaal, is deze november thermisch gezien niet opvallend. Er kwamen 5 nachten voor met lichte vorst, wat ook normaal is. In 2000 en 2006 moesten we tot ver in december wachten op de eerste nacht met vorst. November 2010 eindigde daarentegen met 3 ijsdagen, waarbij het ook overdag bleef vriezen.