Overwegend droog, minder koud

Geruime tijd zaten we ‘gevangen’ in een lagedrukgebied boven Centraal-Europa met kil, vaak bewolkt en soms regenachtig weer. De komende dagen zwaait een uitloper van een Russisch hogedrukgebied de scepter. Met een zuidoostelijke stroming is het droog met kans op zon, maar wolkenvelden en in de nacht ontstane mist of lage wolken kunnen overdag hardnekkig zijn.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is het droog. In de nacht kan op meerdere plaatsen mist of lage bewolking ontstaan. Overdag lijken wolken te overheersen maar het kan plaatselijk ook flink opklaren. Het wordt 7 à 8°C. Er staat een matige zuidoostenwind. In het weekeinde is het vrijwel droog met bewolking, maar er is tevens kans op nu en dan zon. Er staat zaterdag een matige oostenwind, zondag draaiend naar zuid. De kans op nachtvorst is klein. Overdag wordt het 8 à 9°C.

Trend na het weekeinde

De uitloper van het Russisch hoog trekt oostwaarts. Daardoor neemt de invloed toe van een Atlantisch lagedrukgebied. Er vindt een overgang plaats naar zacht en ronduit wisselvallig weer. De temperatuur stijgt naar circa 11°C. Ook 's nachts is het zacht met ongeveer 6°C.

Weetje

De winterverwachting voor de winter van 2019-2020, uitgegeven door drie grote globale weermodellen, laat voor het Noordzeegebied zien dat tot half januari een westcirculatie het weer gaat bepalen. Dat betekent een zachte en vrij natte winter. Vanaf half januari wordt het onzeker en kan het wat kouder worden, maar een scherpe vorstperiode wordt niet verwacht.