Petitie tegen erfpachtstelsel

Vervolg van voorpagina.

Het gaat om bewoners die te maken hebben met het tijdelijke erfpachtstelsel. Het tijdelijke erfpachtstelsel heeft betrekking op enkele honderden woningen die in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. In de periode 2030-2036 lopen die erfpachtrechten af.

De bewoners maken zich zorgen over de Herziening Erfpachtstelsel 2020. Dit voorstel van het college van B en W aan de gemeenteraad heeft voor bewoners op wie dit van toepassing is grote gevolgen. Bewoners en toekomstige kopers kunnen de tijdelijke erfpacht na afloop van het contract omzetten in eeuwigdurende erfpacht.

Hogere kosten

De bewoners worden geconfronteerd met veel hogere kosten. Bewoners van het Julianaplantsoen meldden in september aan het DiemerNieuws dat zij nu tussen de 100 en 150 euro aan erfpacht per jaar betalen. Als zij nu ervoor kiezen om over te stappen op eeuwigdurende erfpacht wordt dit bedrag maar liefst zo'n 1.100 euro per jaar. Dat wordt elk jaar naar boven bijgesteld, aldus de bewoners. Het afkopen van de erfpacht (volledig eigendom) gaat de bewoners tussen de 24.000 en 48.000 euro kosten, schrijven zij in een brief die samen met de petitie is aangeboden aan wethouder Scholten.

Als bewoners hiervoor hun hypotheek moeten verhogen, dienen zij hiervoor een notaris in te schakelen en in veel gevallen hun woning opnieuw te laten taxeren. Het bedrag zal dan hoger uitvallen.

Socialer voorstel

De bewoners die de petitie hebben ondertekend vinden dat er een beter, eerlijker en socialer voorstel moet komen. De bewoners willen met het college van B en W en de gemeenteraad in gesprek gaan om tot een aanvaardbare oplossing te komen.

Geen invloed

"Wij hebben in dit proces als betrokkenen weinig tot geen invloed gehad op dit voorstel. Wij zijn ongerust omdat velen van ons als erfpachters vrezen niet aan de voorgestelde financiƫle verplichtingen met betrekking tot het nieuwe erfpachtstelsel te kunnen voldoen", aldus de bewoners

Gemeenteraad

De bewoners hebben de petitie maandag aan alle fracties in de gemeenteraad van Diemen gestuurd.