Aanhoudend wisselvallig en vrij koud

Het kille novemberweer met enkele graden onder het langjarig gemiddelde houdt deze week aan. Een grootschalig lagedrukgebied boven West-Europa is gevuld met koude polaire lucht. Afsplitsingen ervan trekken zuidoostwaarts naar Midden-Europa. De ontwikkeling van deze kleinschalige storingen maakt de dagelijkse weersverwachting in het algemeen wat onzeker.

Vrijdag en het weekeinde

Voor vrijdag wordt veel bewolking verwacht met nu en dan regen. Lokaal is ook natte sneeuw mogelijk. Het wordt maximaal 4 à 5°C. Er staat een matige noordoostenwind. Ook in het weekeinde is er in het algemeen veel bewolking en weinig zon. De neerslagkans blijft vrij groot, al neemt de frequentie en intensiteit geleidelijk iets af. Met een matige wind tussen zuid en zuidoost wordt het 6 à 7°C. Wanneer het in de nacht even opklaart, kan het licht vriezen.

Trend na het weekeinde

De prognoses tonen aan dat het complexe lagedrukgebied in de richting van de Atlantische Oceaan verschuift. De neerslagkans neemt daardoor vanaf dinsdag af. De stroming wordt zuid tot zuidwest, waardoor de temperatuur een lichte stijging laat zien tot circa 9°C als maximum.

Weetje

Het langjarig gemiddelde is een gemiddelde over 30 jaar. Tot 2021 geldt de periode 1981-2010. Voor de 2e decade (11-20 november) geldt nu nog het langjarig gemiddelde maximum van 9.3°C (1981-2010). Over de periode 1951-1980 lag dat gemiddelde lager (8.5°C). Vanaf 2021 geldt de periode 1991-2020. Ongetwijfeld zal het gemiddelde dan verder gestegen zijn.