Meer kans lokale woningtoewijzing

DIEMEN Diemen en andere gemeenten die deel uitmaken van het Regionaal Actieprogramma Amsterdam-Meerlanden (RAP) dienen binnenkort een aanvraag in bij het ministerie van Binnenlandse Zaken die ertoe moet leiden dat gemeenten meer huurwoningen met voorrang kunnen toewijzen aan mensen met een lokale binding.

Het betreft hier het experiment Lokale voorrang. RAP is in de plaats gekomen van de Stadsregio Amsterdam. Gemeenten mogen nu ten hoogste 50 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen met voorrang toewijzen aan mensen met een binding in de regio. Daarvan mag de helft worden toegewezen aan mensen die al in de gemeente wonen, dus 25% van het totaal.

Flexibeler

De gemeenten gaan nu een aanvraag bij de minister indienen die tot gevolg moet hebben dat er een flexibelere toepassing komt van de toewijzing op basis van regionale en lokale binding. Het maximum voor deze soort toewijzingen blijft 50% voor woningzoekenden met een regionale binding. In het experiment kan gemiddeld maximaal 30% van de totale woningtoewijzing worden gebruikt voor woningzoekenden met een lokale binding. Dit percentage geldt gemiddeld voor de gehele regio en er kunnen dus per gemeente verschillen ontstaan.

5