De centrale van Vattenfall in Diemen.
De centrale van Vattenfall in Diemen. Foto: G.J. Schultz

Raad neemt motie aan tegen bouw van biomassacentrale

De gemeenteraad heeft vorige week de begroting voor 2020 aangenomen. De VVD en Ons Diemen stemden tegen. Er waren diverse moties en amendementen.



DIEMEN De gemeenteraad heeft donderdagavond met een ruime meerderheid een motie aangenomen waarin het college van B en W wordt gevraagd om Vattenfall te bewegen af te zien van de bouw van de biomassacentrale in Diemen.

Aanleiding voor de motie is het interview met de Zweedse directeur van Vattenfall, Magnus Hall, in dagblad Trouw van vrijdag 31 oktober. De motie werd ingediend door de fracties van GroenLinks, D66, VVD en Leefbaar Diemen. De fracties van de PvdA en CDA steunden de motie. Ouderenpartij Diemen en Ons Diemen stemden tegen. Ouderenpartij Diemen wijst erop dat de gemeente als vragende partij het gesprek ingaat met Vattenfall en vreest dat dit geld kan gaan kosten. Ons Diemen denkt dat een gesprek tot niets leidt. Beide partijen zijn overigens ook tegen de biomassacentrale.

Magnus Hall zei in Trouw dat Vattenfall voorlopig geen nieuwe houtgestookte biomassacentrales meer gaat bouwen in Nederland omdat het bedrijf wil wachten tot er meer consensus is. Hij kondigde ook aan de bouw van de biomassacentrale in Diemen wel te willen doorzetten.
Dat laatste is de gemeenteraad van Diemen in het verkeerde keelgat geschoten. De raad wijst erop dat deze consensus compleet ontbreekt in Diemen. De voltallige gemeenteraad, ondersteund door vele bezorgde Diemenaren én meer dan 7400 ondertekenaars van een petitie, zijn tegen de voorgenomen biomassacentrale, maar Vattenfall is nog steeds voor. En de belangrijkste reden van Vattenfall om te stoppen met nieuwe centrales is juist dat er grote weerstand is ontstaan tegen de biomassacentrale in Diemen. De gemeenteraad vindt dat Vattenfall in zijn eigen redenering ook voldoende aanleiding moet zien om de biomassacentrale in Diemen niet te bouwen.
De gemeenteraad nam unaniem een motie aan voor een zelfbewoningsplicht voor koopwoningen. De politieke partijen in de gemeenteraad zijn van mening dat Diemen moet willen bouwen voor bewoners en niet voor beleggers. De partijen willen dat de zelfbewoningsplicht niet alleen geldt voor bewoners van nieuwe woningen, maar dat wordt onderzocht of het ook mogelijk is om de zelfbewoningsplicht in te voeren voor bestaande woningen.

De fracties van de Ouderenpartij Diemen, de VVD en Leefbaar Diemen dienden een amendement in waarin het college van B en W wordt verzocht om de verhoging van de afvalstoffenheffing in 2020 met twintig euro per huishouden niet door te laten gaan. Ons Diemen en het CDA steunden het amendement. Het betreft een extra verhoging boven op het inflatiepercentage van 1,5%. Het college kwam met dit voorstel omdat zij verwacht dat het Afval Energiebedrijf Amsterdam (ABE) hogere tarieven in rekening zal brengen voor de verbranding van restafval. Het college van B en W stelde in een preadvies voor om die extra verhoging terug te brengen tot tien euro per huishouden. Dit naar aanleiding van positieve ontwikkelingen bij het ABE. Het oorspronkelijke amendement werd verworpen. De toezegging van wethouder Scholten om tijdens de besluitvorming over de belastingverordening in december met een voorstel te komen voor een extra verhoging van de afvalstoffenheffing van tien in plaatst van twintig euro per huishouden, leidde tot een nieuw amendement van Leefbaar Diemen, GroenLinks, D66 en de PvdA. Het amendement werd aangenomen, maar kreeg geen steun van de overige partijen. Zij blijven ook een verhoging van tien euro per huishouden niet nodig vinden. De VVD en Ouderenpartij Diemen wezen erop dat het niet nodig is om de afvalstoffenheffing te laten stijgen omdat de gemeente op basis van de septembercirculaire in 2020 een overschot op de begroting heeft. Daarnaast willen de partijen duidelijkheid over een nieuw systeem van inzameling van afval en de kosten daarvan.

De VVD, Ouderenpartij Diemen en Leefbaar Diemen dienden eveneens een amendement in om de onroerendezaakbelasting (ozb) met slechts 1,5% (inflatiepercentage) te verhogen. Het college van B en W heeft voorgesteld om een extra verhoging van vijf procent op te leggen. Het college stelt dat de gemeente door de waardestijgingen van de woningen in Diemen steeds meer gekort gaat worden op de bijdrage van het Rijk. Ons Diemen en het CDA steunden het amendement, dat werd verworpen.

GroenLinks trok de motie in om tijdens openbare gelegenheden van de gemeente standaard plantaardige maaltijden en hapjes te verstrekken en waarbij dierlijke producten als dieetwens kunnen worden opgegeven. Dat gold ook voor de motie van D66 die ertoe moet leiden dat er tijdens openbare gelegenheden die door de gemeente worden georganiseerd geen hapjes met vlees meer worden geserveerd. Zij deden dit naar aanleiding van het preadvies van het college van B en W. Het college vindt het een goede zaak als de gemeente het goede voorbeeld geeft bij openbare gelegenheden door minder vlees te serveren en stelt voor om vanaf 2020 als basis vegetarische hapjes en gerechten bij openbare gelegenheden te serveren. Indien het praktisch uitvoerbaar is kunnen daarnaast mensen als dieetwens aangeven dat zij vlees of vis zouden willen. Als dit bij een bijeenkomst moeilijk te organiseren is, dan is de basis vegetarisch en zal er slechts een beperkt aanbod aan biologisch vlees en vis zijn. Het college denkt hiermee de sociale norm om te keren, maar wel de keuzevrijheid van mensen in stand te kunnen laten.

Raad akkoord met zelfbewoningsplicht koopwoningen

De motie van D66 waarin het college wordt verzocht om in gesprek te gaan met de eigenaren van de studentenflats aan de Rode Kruislaan en Our Campus om mogelijkheden te creëren voor een betere afvalscheiding voor bewoners van de studentenflats werd aangenomen. Leefbaar Diemen ondertekende de motie. De VVD, Ouderenpartij Diemen, Ons Diemen en CDA stemden tegen. De VVD is van mening dat het college eerst zelf voor een beter systeem voor afvalinzameling moet zorgen.