Afnemende neerslagkans, aan de koude kant

De barometer wees begin deze week een zeer lage luchtdruk aan met in onze regio 984 hPa ofwel millibar. De laagste stand dit jaar tot dusver. Dat maakt duidelijk dat diepe depressies (lagedrukgebieden) het weer bepalen. Vanaf vrijdag volgt er een pauze in het levendige depressiecircus met meest droog weer. Een volgende depressie trekt zondag ten zuiden langs.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt en droog met enkele zonnige perioden. Er staat een matige zuidenwind. Het wordt in de middag 9°C, wat iets aan de koude kant is voor begin november. Zaterdag is het vrijwel droog met naast wolken ook nu en dan zon. Het nachtelijk minimum ligt rond 2°C met kans op nachtvorst. Zondag is in de nacht en ochtend kans op wat regen. Later klaart het geleidelijk op. Het wordt 7 à 8°C. Er waait een matige zuidoostenwind.

Trend na het weekeinde

Met een hogedrukgebied boven Scandinavië is de wind eerst oostelijk. Het is eerst vrijwel droog. Het is een week met kil novemberweer bij een maximum van 6 à 7°C. In de nacht dicht bij 0°C met kans op nachtvorst. Vanaf dinsdag wordt de neerslagkans weer iets groter.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 11.6°C, tegen 10.7°C normaal, was oktober een vrij zachte maand. Het was tevens een natte maand. Er viel in onze regio ruim 100 mm neerslag, tegen circa 80 mm normaal. Dankzij het zonnige slot was oktober met 100 zonuren, tegen 113 uren normaal, slechts aan de sombere kant. Zeer zonnig was oktober 2018 met 180 zonuren.