Amendement om stijging afvalstoffenheffing te beperken.
Amendement om stijging afvalstoffenheffing te beperken.

Partijen verzetten zich tegen verhoging van lokale lasten

Tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering over de begroting zijn diverse amendementen en moties ingediend


DIEMEN Alle partijen in de gemeenteraad zijn voorstander van een duurzame gemeente, willen iets doen aan het tekort aan betaalbare woningen (sociale huurwoningen en woningen met een middenhuur) en maken zich al lange tijd zorgen over de mogelijke bouw van een biomassacentrale van Vattenfall in Diemen. Ook zijn er zorgen over de jeugdzorg. Er is er veel waardering voor de aanpak Scheerlicht, waarmee ondermijnende criminaliteit wordt aangepakt.

Uiteraard hadden vooral de oppositiepartijen kritiek op het beleid en de voorstellen van het college van B en W. De fracties van de Ouderenpartij Diemen, de VVD en Leefbaar Diemen dienden een amendement in dat ertoe moet leiden dat de verhoging van de afvalstoffenheffing in 2020 met twintig euro per huishouden niet doorgaat. Het college van B en W heeft voorgesteld om de afvalstoffenheffing, naast een inflatiepercentage van 1,5%, met nog eens twintig euro per huishouden te verhogen. Het college verwacht dat het Afval Energie Bedrijf Amsterdam hogere tarieven in rekening zal brengen voor de verbranding van restafval. De drie partijen vinden de voorgenomen verhoging van de afvalstoffenheffing prematuur en willen dat de gemeenteraad zeer spoedig nieuwe voorstellen voor een betere afvalscheiding van het college van B en W ontvangt. Ons Diemen heeft aangekondigd het amendement te steunen. Het college van B en W heeft deze week in een preadvies voorgesteld om die verhoging terug te brengen naar tien euro per huishouden.

De VVD, Ouderenpartij Diemen en Leefbaar Diemen dienden eveneens een amendement in om de onroerendezaakbelasting (ozb) met slechts 1,5% (inflatiepercentage) te verhogen. Het college van B en W heeft voorgesteld om een extra verhoging van vijf procent op te leggen. Het college stelt dat de gemeente door de waardestijgingen van de woningen in Diemen steeds meer gekort gaat worden op de bijdrage van het Rijk. Ons Diemen steunt het amendement.

De fracties van GroenLinks, de PvdA, VVD, D66, Leefbaar Diemen en Ouderenpartij Diemen dienden een motie in voor een zelfbewoningsplicht voor koopwoningen. Die partijen zijn van mening dat Diemen moet willen bouwen voor bewoners en niet voor beleggers. De partijen willen dat de zelfbewoningsplicht niet alleen geldt voor bewoners van nieuwe woningen, maar dat wordt onderzocht of het ook mogelijk is om de zelfbewoningsplicht in te voeren voor bestaande woningen.

GroenLinks diende een motie in die tot gevolg moet hebben dat er tijdens openbare gelegenheden van de gemeente standaard plantaardige maaltijden en hapjes worden verstrekt. GroenLinks heeft daarbij een voorkeur voor biologische gerechten. Dierlijke producten kunnen als dieetwens worden opgegeven. GroenLinks vindt dat een plantaardig voedselpatroon kan bijdragen aan het behalen van klimaatdoelen en dierenleed vermindert. De fractie van D66 diende een motie in die ertoe moet leiden dat er tijdens openbare gelegenheden die door de gemeente worden georganiseerd geen hapjes met vlees meer worden geserveerd. D66 diende tevens een motie in om mogelijkheden te creëren voor een betere afvalscheiding voor bewoners van de studentenflats aan de Rode Kruislaan en Our Campus. Er zijn op deze twee locaties volgens D66 buiten glas, papier en restafval weinig mogelijkheden tot het gescheiden aanleveren van afval. De partij wijst erop dat een aanzienlijk deel van de inwoners van Diemen op deze twee locaties woont en daarmee een aanzienlijke hoeveelheid afval produceert. D66 wil dat het college van B en W met de eigenaren van de studentenflats aan de Rode Kruislaan en Our Campus in gesprek gaat om te inventariseren of het mogelijk is om meer soorten afval te scheiden. D66 denkt daarbij in ieder geval aan plastic en gft-afval.

De VVD benadrukte tegen de bouw van woningen in bestaande wijken te zijn. Ook vroeg de partij aandacht voor de problemen bij het station in het centrum. Er zijn volgens de VVD veel problemen bij de fietskluizen. GroenLinks wees op het belang van de bouw van sociale huurwoningen. De partij wil Spoorzicht groen houden en heeft aangegeven ook te kijken naar verdichtingslocaties. Maar GroenLinks wil eerst alle beschikbare informatie hebben voordat de gemeenteraad een besluit neemt over de bouw op zoeklocaties. De partij wees op het belang van participatie. Ook D66 wees op het belang van participatie. Groen Links en D66 hebben beide een motie over participatie ingediend. De PvdA benadrukte nog eens dat zij het van belang vindt dat er voldoende publieke voorzieningen zijn, dat er betaalbare woonruimte is en dat mensen die het moeilijk hebben een steuntje in de rug krijgen. De partij wil ook dat de huidige Sporthal Diemen en de nieuwe sporthal die hieraan wordt toegevoegd een nieuwe naam krijgen.

Moties over hapjes tijdens bijeenkomsten gemeente

De Ouderenpartij Diemen wees opnieuw op het gebrek aan ruimte voor fietsers en voetgangers bij de Diemerbrug. Ook stelde de partij dat de stoplichten bij de Diemerbrug verkeerd staan afgesteld, waardoor fietsers en voetgangers lang moeten wachten voordat zij kunnen oversteken. Leefbaar Diemen pleitte opnieuw voor woningbouw aan de noordkant van Spoorzicht. Dit maakt, volgens de fractie, bouwen in bestaande wijken niet nodig.

Ons Diemen vroeg aandacht voor de 30 kilometerzones. De Partij vraagt zich af of één bord dat aangeeft dat de automobilist een 30 kilometerzone inrijdt voldoende is. Ons Diemen wil in de 30 kilometerzones een herhaling van borden, en dan met name in omvangrijke gebieden zoals het centrum en de Bovenrijkersloot.

Het CDA wees erop dat diversiteit van de mensen zelf moet komen. "Vraag niet wat inclusiviteit voor jou kan doen, maar vraag wat jij kunt doen voor inclusiviteit", aldus het CDA.