Het ontwerp van House of Bird.
Het ontwerp van House of Bird. Foto: House of Bird

Bouw House of Bird gaat binnenkort van start

De bouw van horecabedrijf House of Bird in het Diemerbos start binnenkort. De zaak gaat in het voorjaar van 2020 open.

DIEMEN De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van horecabedrijf House of Bird in het Diemerbos zijn vrijdag 25 oktober gestart.

Om de bouw van House of Bird mogelijk te maken wordt momenteel vlak bij de ingang van het Diemerbos een aantal bomen gekapt. Het omzagen van de bomen moet eind deze week klaar zijn. Het gaat om jonge essen, eiken en een enkele wilg met in totaal een oppervlakte van 2.500 m².

De eigenaren van House of Bird, Ralph van Bemmel en Rik van den Berg van Bird Brewery, willen het karakter van het bos graag behouden op hun terras. Er wordt daarom selectief gekapt, waarbij karakteristieke bomen blijven staan. De bouw van het horecabedrijf gaat volgens de planning begin november van start en wordt uitgevoerd door Kampert Bouw B.V. Het is de bedoeling dat House of Bird in het voorjaar van 2020 de deuren opent.

Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden is bekeken of er bijvoorbeeld broedende vogels aanwezig zijn in het werkgebied. De gekapte bomen worden door Staatsbosbeheer gecompenseerd door nieuwe bomen elders in Noord-Holland terug te planten. Staatsbosbeheer geeft hiermee invulling aan de Wet Natuurbescherming waarin de overheid stelt dat gekapt bos gecompenseerd dient te worden. De afgelopen jaren groeide Bird Brewery uit tot een van Nederlands meest succesvolle microbrouwerijen. Nu gaat de droom van Ralph en Rik in vervulling: een proeflokaal midden in de natuur.

House of Bird wordt een plek midden in het Diemerbos waar mensen kunnen genieten van de natuur, speciaal bier, duurzaam eten en bijzondere activiteiten. House of Bird wil bezoekers het Diemerbos laten ontdekken door onder andere excursies te organiseren. Eerder werkte de brouwerij al samen met Nederlands bekendste vogelaar Arjen Dwarshuis en natuurmagazine Roots.

In 2018 startte Staatsbosbeheer een zoektocht naar een ondernemer die aan de rand van het Diemerbos horeca kon realiseren en exploiteren. House of Bird kwam met het meest geschikte plan. Mede dankzij crowdfunding kon hun plan worden waargemaakt: een proeflokaal midden in de natuur.

House of Bird wil ook activiteiten in bos organiseren

De verwachting is dat House of Bird een positief effect zal hebben op het aantal bezoekers van het Diemerbos.