Onitcha Ramautarsing, Brikiti Zerai en Renée Cooken.
Onitcha Ramautarsing, Brikiti Zerai en Renée Cooken. Foto: Trudy Kroese

Taalcoaches leren vluchtelingen Nederlands

Taalcoaches leren nieuwe Nederlanders op vrijwillige basis Nederlands in de praktijk.



DIEMEN Renée Cooken is taalcoachcoördinator bij Vluchtelingenwerk Diemen. Zij brengt taalcoaches en anderstaligen met elkaar in contact.

Renée: "Als vluchtelingen bij Vluchtelingenwerk Diemen komen bieden wij praktische ondersteuning bij vragen en problemen omtrent huisvesting, financiën, onderwijs en gezondheidszorg. Het is de bedoeling dat nieuwe Nederlanders zo snel mogelijk wegwijs worden in Diemen en Nederlands leren. Zij gaan drie dagdelen per week naar school voor inburgeringslessen en kunnen na verloop van tijd begeleiding van een van onze taalcoaches krijgen. Een maal per week ontmoeten zij elkaar om op een laagdrempelige manier te oefenen met de Nederlandse taal. Ik ga altijd op zoek naar een goede match tussen een taalcoach en een anderstalige. Daarbij kijk ik naar gemeenschappelijke interesses en de voorkeuren en persoonlijkheden van de taalcoach en de nieuwe Nederlander. Gelukkig is er in veel gevallen sprake van mooie ontmoetingen en een klik tussen de mensen die gekoppeld worden. Door het persoonlijke contact tussen een anderstalige en een taalcoach neemt het taalniveau van de anderstalige toe. Maar ook voor de vrijwilliger zelf zijn er voordelen. Het verbreedt je wereld door samen te praten over bijvoorbeeld de cultuur en gebruiken van de anderstalige. Ook geeft het veel voldoening als de anderstalige vooruitgang laat zien. Het is dankbaar werk."

Onitcha Ramautarsing woont tien jaar in Diemen en is nu al bijna twee jaar taalcoach van Brikiti Zerai, die uit Eritrea komt en 2,5 jaar in Diemen woont. Onitcha: "Iedere week ga ik twee uur op bezoek bij Brikiti. Onze dochters zijn dan op school. Brikiti heeft één dochter, ik heb twee dochters. Wij praten over allerlei zaken, zoals het leven, onze interesses en onze dochters." Brikiti vertelt dat Nederlands geen makkelijke taal is om te leren, maar zij maakt vorderingen. Zij werkt bij restaurant A Beautiful Mess in Amsterdam-Oost. Dit is een leer- en werktraject voor mensen met een migratieachtergrond. "Tijdens mijn werk praat ik ook veel Nederlands. Dat is goed en belangrijk."

Onitcha en Brikiti zijn de afgelopen periode min of meer vriendinnen van elkaar geworden. Hun dochters kennen elkaar ook. Brikiti: "Mijn dochter is tien jaar en houdt echt van Onitcha." Renée vertelt dat er vaker vriendschappen tussen taalcoaches en cliënten ontstaan. "Onitcha en Brikiti spreken elke week af bij Brikiti thuis. Maar het kan ook anders ingevuld worden. Soms gaan mensen bijvoorbeeld ergens koffie drinken, wandelen in het park of samen naar een museum of de bieb."

Vluchtelingenwerk Diemen heeft ongeveer vijftig taalcoaches. De jongste is negentien jaar, de oudste is 92 jaar. "Wij zijn doorlopend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In principe kan iedereen taalcoach worden. Je hoeft er bijvoorbeeld geen onderwijsachtergrond voor te hebben. Alleen goed Nederlands spreken en geïnteresseerd zijn in andere culturen is belangrijk", aldus Renée.

Geïnteresseerden kunnen informatie over het werk van een taalcoach vinden op de website van Vluchtelingenwerk Nederland. Inwoners van Diemen die geïnteresseerd zijn om op vrijwillige basis taalcoach te worden kunnen contact opnemen met Renée Cooken: rcooken@vluchtelingenwerk.nl.