Raad neemt motie roet-veegpieten aan

DIEMEN De gemeenteraad heeft donderdag een motie van GroenLinks, PvdA en Ons Diemen aangenomen waarin het college van B en W wordt gevraagd om in gesprek te blijven met Stichting Sinterklaas in Diemen om te komen tot een sinterklaasintocht in Diemen waarbij vanaf 2020 alleen nog maar roetveegpieten aanwezig zijn.

De fractie van D66 steunde de motie. De fracties van de VVD, Ouderenpartij Diemen en het CDA stemden tegen. De fractie van Leefbaar Diemen was op het moment van de stemming, kort na middernacht, niet meer aanwezig.

Het gemeentebestuur en de Stichting Sinterklaas in Diemen, die de intocht sinds enkele jaren organiseert, hebben regelmatig overleg. Tijdens de intocht van Sinterklaas in Diemen liepen vorig jaar zowel zwarte pieten als roetveegpieten mee. De motie van GroenLinks, PvdA en Ons Diemen kreeg de nodige kritiek. De fractie van D66 vond de motie overbodig, maar besloot toch voor te stemmen. D66 steunde hiermee haar wethouder Klaasse, die dus regelmatig overlegt met de stichting.

De fracties die tegen stemden vonden de motie eveneens overbodig. Zij benadrukten dat de gemeente en Stichting Sinterklaas in Diemen al in gesprek zijn. "Wij vinden dat de gemeenteraad zich hier niet mee moet bemoeien en zeker niet op deze manier. De organisatoren kunnen prima zelf beslissen wat goed is, in overleg met de wethouder", aldus de VVD.

De fractie van het CDA deelt die mening. Daarnaast wees het CDA erop dat de motie betuttelend is, tot irritatie kan leiden en voor verdeeldheid kan zorgen. De Ouderenpartij Diemen vond de motie eveneens overbodig, omdat er de afgelopen jaren al het een en ander is veranderd.


Den Heijer geïnstalleerd als raadslid

DIEMEN Evert den Heijer is donderdag geïnstalleerd als raadslid voor de Ouderenpartij Diemen.

Den Heijer is de opvolger van Rosali Herder, die eerder deze maand is overleden. Hij was fractieopvolger van de Ouderenpartij Diemen.